Re: OSVČ přehled VZP?
Platba do 8.dne za minulý měsíc platí dle zákona 592/1992 Sb. pro všechny pojišťovny, ne jen pro VZP: § 7 odst. 2:
(2) Osoba samostatně výdělečně činná platí zálohy na pojistné na účet příslušné zdravotní pojišťovny za celý kalendářní měsíc. Záloha na pojistné je splatná od prvního dne kalendářního měsíce, na který se platí, do osmého dne následujícího kalendářního měsíce. Zálohy na pojistné se neplatí za kalendářní měsíce, v nichž byla osoba samostatně výdělečně činná uznána po celý kalendářní měsíc neschopnou práce, nebo jí byla nařízena karanténa podle zvláštních právních předpisů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2011 22:37
HPP zaměstnání a na vedlejšák DE . Trochu tápu ve formuláři OSVČ u VZP. Nemusím tedy v r.2011 platit zálohy na ZP.
Vyplnil jsem v odd.2(prohlášení pojištěnce)
x.V r.2010 pro mne nepl. povinn.hradit zál v měs.1-12 důvod a)
x.V r.2010 pro mne nebyl stanoven min VZ v měs.1-12 důvod b)
Je to správně, že zaškrtávám takto oba případy? A pak následně na toto v ř.6 uvádím 0 ?
VZP mi vydala potvrzení o platbách za 9.1.2010 do 10.1.2011, ale je tam soupis úhrad nazváno celkem v roce 2010....., pak je tam úhrada 5.1.2011 nazváno celkem v roce 2011 a pak je součet obou nazván celkový součet? tak které číslo mám do přehledu použít ? ZP to uvádí do 10.1.2011, ale mohu platbu z 5.1.2011 uvést do přehledu, když je tam poznámka celkem v roce 2011?