Re: Faktury hotově - zodpovědnost odběra
Jak jsem to na jednom školení pochopila já, tak aby jste byli zodpovědní, tak by Vám FÚ musel prokázat, že jste o tom věděli, což se prý bude prokazovat těžko.
Nebo pokud chcete být poctivý, tak se můžete zeptat na Fú a oni si ho zkontrolují.
Ono by možná stačilo, kdyby šel na FÚ on a čestně se tam přiznal, že vám vystavil fakturu a teď nemá na odvod DPH, a pak by to zašel říct ještě vám. To už by prokazatelné bylo. Ale nevím, jaký by byl postup, kdyby měl tu fakturu už od vás uhrazenou - ví někdo?
Ale přeci to, že upřednostňuje platby v hotovosti neznamená, že neodvádí DPH - třebas má problémy s bankou, nebo prostě jen upřednostňuje hotovost. Já bych to neřešila.
Pokud máte pochybnosti, je tu jedna možnost - zaplatit mu fakturu bez DPH a tu odvést na FU sami. Jakým způsobem to půjde prakticky mi ještě není jasné - asi po dohodě s FU. Máme taky takového notorického neplatiče (živnostníka) a u něj si to nelajznu. Vypadá to divně, ale daňový poradce mi to poradil.
Takže uvidíme, co s tím od dubna... Taky zajímavý,co?
MY jsme firma,která požaduje aby nám zákazníci platily pouze hotově, neboť praxe nás poučila,že pak ty platby jsme urgovaly a bylůy s tí potíže,zárověň ale také platíme hotově, nám přijíždí obch.zástupce,tomu zaplatíme za předanou fa a mater. Přes banku jdou jen platby zdr. a soc.
Ne, ale vidíte, že platba v hotovosti se nerovná problém s DPH. FÚ by Vám musel dokázat, že jste věděli, že s tím je či bude problém. A jakpak Vám to asi dokážou?? Nikdo po Vás přece nemůže chtít abyste si tohle zjišťovali u detektivní agentury či u věštce...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2011 9:37
Dobrý den, majitelka firmy má silné podezření že jeden z našich dodavatelů služeb neodvádí DPh a neplatí daně. Faktury vyžaduje platit zásadně hotově ...... spolupráce s ním se nám začíná více rozjíždět .... je na nás za jeho počínání ( máme-li pravdu a neplní své povinnosti oproti státu ), nějaká zodpovědnost ? Práce skutečně odvádí , faktury vystavuje vč. všech náležitostí
Děkuji