Intrastat - faktura za 0 (vydaná)

• (neregistrovaný)

18. 3. 2011 10:15

DODBRY DEN. Prosím o radu. Faktura vystavená 11/2010 plátci DPH v Bulharsku. Tato faktura je na 0,-, a to proto, že od zboží, které jsme prodaly je odečteno zboží, které nám zákazník vrátil (z předešlé dodávky). Máme povinnost vykazovat pouze odeslání. Kdyby byla minusová částka sleva, tak se tato faktura nejspíše do intrastatu nepromítne, vzhledem k článku 137 příručky Intrastat 2010. Jelikož jde o ponížení základu DPH (tedy minusová částka je náhrada dobropisu), musím do hlášení uvést pouze kladnou hodnotu a v případě vykazování přijatého zboží bychom mínusovou částku uvedli pod kódem 21? Chápu to tak správně? Tuto fakturu jsem do hlášení za 11/2010 neuvedla. Opravovat nebudu muset, jelikož je tato částka malé hodnoty (nižší než 5% za nom.), ale přesto bych chtěla vědět, jak se příště zachovat. Doufám, že dotaz je srozumitelný a předem děkuji za rady zkušenějších.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2011 15:11

Naja (neregistrovaný)

Re: Intrastat - faktura za 0 (vydaná)
      Podle mého názoru: INTRASTAT není o toku peněz, ale o toku zboží. Takže já bych zboží uvedla s cenou, za jakou by bylo prodáno, kdyby se skutečně fakturovalo.

• 21. 3. 2011 14:21

fidelka (neregistrovaný)

Pokud to byla bezplatná náhrada , tak se to do INTRASTATU dává s tímto kodem :

22- Bezplatná náhrada za vrácené zboží, jehož předchozí odeslání nebo přijetí se označuje kódem povahy transakce začínajícím číslem „1“.

A cena původní , co byla za původní zboží.
      Oprava i když to nepřesáhnete je lépe udělat. Protože na některých celnicích to vyžadují. Vezmou si faktury a bude jim tam chybět....
      Pokud je chyba v něčem ,tak se ty procenta tolerují ,ale pokud faktura chybí ,tak by se mělo opravovat....

• 22. 3. 2011 14:48

anti (neregistrovaný)

Nevím, jestli jsem se v původním dotazu správně vyjádřila. Toto zboží, které má kladnou hodnotu na faktuře - není NAHRADA - je to prodaný další kus a odečten je neopravitelný kus, který jsme nevydobropisovaly, ale odečetly na faktuře.
      Dočetla jsem se toto:

Zboží je vráceno a hodnota vrácené dodávky je v další dodávce odečtena z fakturované hodnoty - pokud se jedná o další dodávku (při pravidelných odběrech) a nikoliv o náhradní zboží, bude vykázaná v Intrastatu po kódem 11 s fakturovanou hodnotou uvedenou v průvodních dokladech, tedy sníženou o hodnotu vráceného zboží.
      Nějak se v tom ztrácím.

• 28. 3. 2011 9:14

fidelka (neregistrovaný)

Vy do INTRASTATU musíte dát - kód 11 - a hodnotu bez toho odečtení. Tzn. původní hodnotu zboží , jako kdyby na faktuře žádný odpočet nebyl. Protože toto zboží nesouvisí s předchozím. Pokud to task dobře chápu. Vy jste jim to odečetli , nové zboží nemá žádnou souvislost s původním zbožím !!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).