Re: prodej odpadu
My máme kovovýrobu a běžně odpad prodáváme, máme smlouvu a ceník - odveze si jej odběratel - na své váze zváží a pošle nám dod.list - podle kterého mu vyfakturujeme. Žádný problém s tím není fakturujeme s 20ti procentním DPH - ale pozor od 1.1.2011 má být změna - faktura bez DPH a odběratel DPH podobně jako je u EU reverze charge současné nárokuje i odvádí. Toto si ohlídejte .... a co se týká zmetků - tak náklady na zmetky jsou daňové výdaje a pokud se podaří - také jako odpad prodáme. - To pokud jde o plasty. S tím dřevem - jako odpadní dřevo?
ale pozor na to! - , jedná se pouze o odpady, které jsou v přloze č.5. Pokud si nejste jistá zatříděním, tak si nechte odborně.
zatřídit... pokud to bude odpad, ketrý tam není, tak to nepodléha reverse charge
a kromě přílohy 5 se týká také dodání zlata a emisních povolenek.
zatřídění je potřeba i kvůli podávání hlášení současně s přiznáním DPH dodavatele i odběratele
na finanční úřad datovou schánkou- čáslo zatřídění je jednou z "kolonek" tohoto hlášení . něco jako podávání souhrnného hlášení při dodání zboží nebo služby do EU
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2011 18:53
Dobrý den,
pokud mi vzniká plastový a dřevěný odpad při výrobě, můžu ho prodat?Jedná se vůbec o odpad,pokud jde například o vyrobený zmetek (dřevěnou bedýnku,plastová korýtka) a já neúčtuji o zmetkovitosti, takže tvrdím, že zmetky nemám.Jak stanovit cenu při prodeji a fakturuji s 20%DPH?
Asi jsem se trochu zamotala. Porádíte někdo? Nemám zkušenosti s prodejem odpadu.
Děkuji