Re: DE - přerušení odpisů
Pokud neuplatňujete výdaje paušálem, pak odepisování DHM lze přerušit (s vyjímkou majeku odepisovaného dle § 30 odst. 4 až 6).
Ve výdajích odpisy nebudou zahrnuty a částka na ř. 102 bude samozřejmě o neuplatněné odpisy nižší. V tabulce "D" bude uvedena zůstatková cena, tedy shodná se stavem na začátku zd. období u tohoto majetku. V tabulce "A" - "uplatněné odpisy" nebude částka odpisů rovněž uvedena. Pokud odepisujete jenom to auto, tak bude uvedena 0. Nikde jinde v DaP nebudete uvádět nic o neuplatněných odpisech. Tato skutečnost bude uvedena na kartě DHM.
Pokud vedete DE, tak vám nevzniká rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy, jelikož vy neúčtujete = nejste účetní jednotkou.
Pokud vedete DE, tak uvádíte odpisy jako nepeněžní výdej v DE a tato částka je zahrnuta ve výdajích na ř. 102. Pokud odpisy neuplatníte (přerušíte odepisování), pak odpisy neuvádíte v DE jako nepeněžní výdej.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2011 0:50
Jsem OSVČ, vedu DE, mám auto v evidenci majetku. V roce 2010 chci přerušit odpisování, abych se nedostal do ztráty. Potom budou účetní odpisy vyšší než daňové zhruba o 60000 Kč. Jak se to promítne do DP? Je mi jasné, že na ř. 102 budou výdaje o těch 60000 Kč nižší. Na str. 2 Přílohy č. 1, oddíl D, ř. 1 - bude hodnota hm. majetku stejná na zač. i konci zdaňovacího období? Uvádím tu částku neuplatněných odpisů ještě někam? Děkuji.