Režim přenesení daňové povinnosti v prax

• (neregistrovaný)

19. 3. 2011 10:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak bude v praxi tento nový zákon o DPH § 92a fungovat od 1.4.2011. Pracuji ve firmě která se zabývá výkupem a prodejem druhotných surovin. Nejsme tudíž koneční zpracovatelé. Všechno co vykoupíme zase prodáváme dál. Zatím jsem nikde nenašla jak to má v praxi fungovat, když budu vystavovat fakturu našemu odběrateli, co ta faktura musí všechno obsahovat (samozřejmě už bez DPH), dále jaká musí být evidence pro daňové účely, konkrétně pro DPH, jak zjistím, jestli ten náš dodavatel odvedl z nákupu zboží DPH a jestli i on nebude ten konečný zpracovatl, jak ohlídám kdo to DPH přizná a odvede. Také mi není jasné, když nám nějaká firma prodá šrot (a není to firma která se zabývá nakládání s odpady), jestli oni nám vystaví fakturu s DPH, nebo se tento zákon bude týkat i jich a tudíž faktura bude bez DPH. Může mi prosím někdo tuto problematiku trochu nastínit jak to bude v praci fungovat? Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2011 11:32

Jana N. (neregistrovaný)

Re: Režim přenesení daňové povinnosti v
      vy budete zboží dle přílohy č. 5 ZDPh fakturova bez daně, na fakturu napíšete dle § 92 zdaní revers charche příjemce tohoto zboží - plátce.
      stejně tak pokud dostanete takovou to fakturu s odkazem na tento § bez daně zdaníte ve svém přiznání + a -.
      dále pak při termínu podání daňového přiznání k dph podáte i formou datové schránky, EPO, elektronickou cestou výpis dodání či příjmu tohoto druhu zboží, kde budou kolonky na vyplnění jako ztřídění tohoto zboží do SKP - dle přílohy č. 5, dič dodavatele, odběratele, DUZP atd. Elektronický formulář vás navede na vyplnění. odešlete datovou schvánkou stejně tak jako se děl např. souhrnné hlášení na dodání zboží a služeb do EU na finanční úřad.
      samozřejmě u sebe budete mít evidenci takto přijatých a vydaných fakur.

• 19. 3. 2011 12:43

Dáša (neregistrovaný)

Re: Režim přenesení daňové povinnosti v
      Moc Vám děkuji za informace. Ani nevíte jak jste mi pomohla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).