Re: Zálohová faktura
Ono jak se doklad jmenuje je vice mene jedno. Ani na fakture nemusi byt napsano faktura.
Mate nejspise zastaraly program.
Nyni je postup nasledujici:
- zakaznikovi poslete dopis. tj. informaci kolik, kam, kdy a za co ma zaplatit. ja to nahrazuji proforma fakturou, kde mam ale jen datum vystaveni a splatnosti (zadne duzp) a jen castku celkem (zadne bez dane, dan)
- pak mate vystavit danovy doklad na prijatou platbu. da se nahradit proforma fakturou, kde uz bude ale "datum prijeti platby" (ne DUZP), rozepsane zaklad dane a dan a s informaci. jiz nic neplatte.
- obchod konci vyuctovaci fakturou, kde bude zaloha odectena.
To znamená, že první vystavím proforma fakturu a při přijetí zálohové platby vystavím klasickou fakturu? A až obchod skončí tak vystavím ještě jednu konečnou fakturu?
dovolim si nesouhlasit. trvam si na tom, ze je jedno, jak se doklad jmenuje. hlavni je co obsahuje.
tady si dovolim take nesouhlasit. DUZP na dd k prijate platbe neni. je tam datum prijeti platby.
§28 odst. 2 h) nebo 4 e)
u konecne faktury se odecita jen zaklad. zadne dph neodecitate. postup vypoctu dph se deje jinak. na fakture je cena za sluzbu, zbozi bez dph, tj. celkova. pak odectete zalohu take bez dph. az z tohoto rozdilu se pocita dph. proto nevim, kde by jste odecitala dph z dd na prijatou platbu. ta se jiz na vyuctovaci fakture neobjevi. vas postup je spatny. prijdete na to v momentu, kdy prijmene a odvedete dph 20%, zmeni se zakonem zakladni sazba na 17,5% a vy budete muset zalohu odecist. stejne tak to bylo pri zmene z 19% na 20% a z 9% na 10%. pri vasem postupu vam zacnou vychazet nedoplatky, preplatky i kdyz je zaloha ve 100% sluzby, zbozi.
pane Karle2, vy jste se ještě nenaučil číst mezi řádky? Proforma faktura není dańovým dokladem, takže na základě toho nemůže odběratel nárokovat DPH.... a s tím D.U.Z.P. u DD k přijaté platbě - to je jasné, že se tam píše pouze datum přijetí platby, ale spousta tazatelů se ptá, jakýže to datum je.... takže to je na vysvětlenou... :-)
ja sem se na stredni skole ucil to, ze rozhodujici je to, co je na dokladu ne jak se jmenuje. pokud budu mit v ruce doklad, ktery bude mit vsechny nalezitosti dle zakona o dph a odpovidaji vsechny nalezitosti platnemu danovemu dokladu (chceteli fakture) a prestoze na ni bude napsano proforma faktura, zalohova, vydejka, skladova karta, balici papir, tak si narokovat dph proste budu.
pokud mi nekdo na doklady nadepsany proforma faktura, napise duzp, zaklad dane, dan, celkem, sazbu, dic dodavate, .... tak nechapu, proc bych si nemohl narokovat. protoze je tam napsano proforma faktura? to mi chcete rict?
>>pane Karle2, vy jste se ještě nenaučil číst mezi
>>řádky? Proforma faktura není dańovým dokladem, takže
>>na
>>základě toho nemůže odběratel nárokovat DPH.... a s
>>tím
>>D.U.Z.P. u DD k přijaté platbě - to je jasné, že se
>>tam
>>píše pouze datum přijetí platby, ale spousta tazatelů
>>se ptá, jakýže to datum je.... takže to je na
>>vysvětlenou... :-)
>
>ja sem se na stredni skole ucil to, ze rozhodujici je
>to, co je na dokladu ne jak se jmenuje. pokud budu mit
>v ruce doklad, ktery bude mit vsechny nalezitosti dle
>zakona o dph a odpovidaji vsechny nalezitosti platnemu
>danovemu dokladu (chceteli fakture) a prestoze na ni
>bude napsano proforma faktura, zalohova, vydejka,
>skladova karta, balici papir, tak si narokovat dph proste
>budu.
tak si to prostě nárokujte a je to :-)))
>pokud mi nekdo na doklady nadepsany proforma faktura,
>napise duzp, zaklad dane, dan, celkem, sazbu, dic
>dodavate, .... tak nechapu, proc bych si nemohl narokovat.
>protoze je tam napsano proforma faktura? to mi chcete
>rict?
ne. opravdu by me zajimalo, jaky mate argument, ze nelze narokovat z dokladu, ktery je sice nadepsany proforma faktura, ale obsahuje vsechny nalezitosti dle §28.
pokud bude proforma, kde nebude duzp, nebude tam zaklad dane, dan, sazba, ale bude obsahovat jen castku celkem, tak jasne ze neni co narokovat.
ono ani asi oznaceni proforma faktura v zakone nenajdete.
mate tam napsano faktura? proc si narokujete z faktury?
je tam snad v odst 1 napsano. .... bezny danovy doklad, ...
v odst 2, bezny danovy doklad musi obsahovat, .....
ja vim, ze bezne se tyto doklady tak oznacuji. faktura = narok, proforma = nenarok. ale rozhodujici jsou nalezitosti. mohl bych vam z fleku poslat tolik dokladu oznacenych jako faktura, ktere proste nalezitosti nemaji, nelze z nich narokovat, a zase radu dokladu oznacenych proforma faktura, zalohova faktura, ktera ma (nejspise v blbosti vystavovatele) vsechny nalezitosti danoveho dokladu a ja bych si narokovat mohl a obcas jsem to i udelal, protoze jiny doklad, z nich clovek nedostal a musel uznat, ze vsechny udaje na dokladu jsou.
já s tím mám - tedy né já osobně, ale jeden OSVČ, který ke mě přestoupil s DE, neblahé zkušenosti co se týká FÚ... Bývalá účetní mu nárokovala DPH z proforma faktury, kde měl rozepsaný základ daně a DPH, ale při kontrole FÚ mu toto všechno vyřadili jelikož - jak mu bylo sděleno - nemůže si na základě proforma faktury nárokovat DPH i když je vyčísleno. Když to zkrátím - proforma faktura obsahuje pouze informace, kolik se má zaplatit, ale na základě této prof.fa si nemůže nárokova DPH..... takže já raději uvádím, aby se vystavoval řádný DD a předejít tak sporům s FÚ....
tomu rozumim. mluvite ale o proforma, ktera nemela nalezitosti danoveho dokladu. tj. nebylo na zaklade ceho narokovat. predpokladam, ze sice dan rozepsana byla, ale vetsinou na techto dokladech schazi duzp.
jeste bych doporucoval kontrolovat opravdu nalezitosti dle §28 a tam ruzne okolo. ;o)
ani kdyz se doklad jmenu je faktura, tak nemusi obsahovat nalezitosti. videl jsem uz tolik vyhozenych faktur z naroku, protoze neobsahovala co mela.
zdrovna minuly tyden jsem chtelo dd na prjatou platbu. pro klienta. zaplatil zalohu 50%. (na 150.000,-) co myslite ze mi prislo. ;o) kraaaasne nazvany doklad, az na to, ze tam dph vubec vycislene nebylo. druhy pokud vypadal tak, ze sice pridali sazbu, vycislenou dan, ale chybel datum prijeti platby.
takze pokud chcete opravdu predejit sporum, tak se vic soustredit na nalezitosti nez na to, jak se doklad jmenuje. oznaceni faktura opravdu v zakone take nenajdete. radny ci zjednoduseny danovy doklad ano. toto oznaceni jsem zase ja na dokladech moc nevidam.
argument ve forme § proc si nemohu narokovat z dokladu, ktery obsahuje vsechny nalezitosti danoveho dokladu ale jmenuje se proforma faktura? pokud vam to FU vyhodil z naroku, tu proformu, ale nalezitosti dle §28 jste tam mela, tak bych se dovolal na reditelstvi a musel bych vyhrat. pokud se jedna o zajimavou castku, a jeste to lze, tak vam to klidne napisu. ;o) u reditelstvi ci ministerstva jsem nad fu uz vyhral tolik milionu, ze si o znalostech uredniku na fu po cele cr nedelam iluze. vraci to vcetne uroku a to pekne prskaji. ;o) ono napr naposledy z 3,5mil neopravnene fu zadrzenych a nevracenych, bylo uroku uz na pekny mejdan.
Takže z konečné faktury odečtu zálohu vč. uplatněného dph ( např. částka celkem je 22000 tj. základ 20000 + dph 2000 a odečtu přijatou zálohu 10000 tj. základ 9000 + dph 1000 takže mi výjde na konečné faktuře doplatek 11000 + dph 1000=12000). Je to správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 3. 2011 16:43
Ahoj, můžete mi prosím poradit s vystavováním dokladů při poskytnutí zálohy.
Zálohová faktura je na částku 100.000,- Kč - až dostanu peníze, vystavím daňový doklad k záloze, kde budu mít základ+daň, celkem 100.000,- Kč.
Ale nevím, zdali mám vystavit jednu proforma fakturu bez dph a při přijetí platby druhou proforma fakturu vč.dph anebo tu původní proforma fakturu jen upravím o to dph, protože můj účetní program žádný zvláštní "Daňový doklad k záloze neobsahuje". Obsahuje jen "Proforma fakturu", kde se dá přímo rozepsat DPH stejně jako u faktur.
Předem moc děkuji