Re: Přehled SP - začínající OSVČ
Prosím ještě, tento můj klient mi napsal, že registrovaný na FÚ je od 1.6.2010, ale u OSSZ je registrovaný od 11.3.2010. Co je rozhodující? Je vůbec močné se zaregistrovat na OSSZ jako OSVČ dříve než na FÚ? Které měsíce se tedy mají uvést na Přehledu? Děkuji
Re: Přehled SP - začínající OSVČ
To záleží jestli má podnikání jako hlavní nebo vedlejší. Pokud nahlásil jako vedlejší zálohy platit nemusel. Pokud měl podnikání jako hlavní
zálohy platil tak OSSZ většinou zaslala přehled záloh a pak by musel SP zaplatit i když by dosáhl nižšího měsíčního průměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 3. 2011 21:06
Prosím, jak určit účast na důchodovém pojištění, pokud OSVČ začala podnikat v roce 2010 od dubna a příjmy za tuto dobu měla 45 000. Mám za to, že limit 56 901 Kč byl překročen, protože tento limit (základ daně) se krátí o 1/12 za každý měsíc, ve kterém nebyla vykonávána vedlejší samostatná vědělečná činnost. V přehledu mě to vede vyplnit jen okénka od dubna tj. 9 měsíců a tím mě program nepustí pro volbu vynulování základu daně. OSVČ se takto stane účastníkem DP, ale můj klient mi nechce věřit, že prý za rok limit nepřekročil. Děkuji za ujištění.