Re: Dodatečné DP 2009 - navýšení ztráty
Vy jste jeden rok uplatnila zrychlený a druhý rok rovnoměrný?
Ano, v prvním roce odepisováno daňově zrychleně, ve druhém roce omylem použit rovnoměrný (rovná se účetnímu). Už se nedopátrám, proč se to tak stalo. Ale správně měl být uplatněn v r. 2009 daňový zrychlený, tudíž vyšší než použitý rovnoměrný.
problém je v tom, že dle DŘ nemůžete podat na nižší daňovou povinnost, protože se nevyskytly nové skutečnosti - chyba není nová skutečnost.
Ale - finanční úřady zatím nejsou jednotné, jak postupovat, zkuste opravit rozdíl mezi dańovými a účetními odpisy v daň. přiznání 2009 a podat dodatečné na vyšší ztrátu a uvidíte.
Moc děkuji, víceméně jste mi potvrdila, to co se mi podařilo vypátrat. Mám ale ještě jeden "technický" problém. Pokud podám za r. 2009 dodatečné DP, navýším si tím ztrátu r. 2009. V přiznání 2010 v tabulce E - Odečet daňové ztráty uvedu již tuto navýšenou nebo původní (když vlastně nevím, jak se k tomu FÚ postaví?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2011 12:09
Dobrý den, potřebovala bych si ujasnit, jak postupovat v následující situaci:
- účtuji sro, bylo ve ztrátě v r. 2009 i v r. 2010, daň z příjmu 2009=0
- zjistila, že v loňském roce (2009) byla uplatněna nižší částka daňových odpisů, než měla (mohla) být
Mohu podat dodatečné daňové přiznání a tím zvýšit ztrátu r. 2009. Tuto navýšenou ztrátu bych pak uvedla v přiznání za r. 2010?
Děkuji moc za radu, od včerejška pátrám, jak to udělat a nějak jsem se do toho zamotala.