Re: Ještě odstupné v insolvenci(prosím P
>Tento se dotazovala na uplatnění nároku na odstupné v
>konkursu - hledala jsem informace na portálu Úřadů
>práce, podle toho je v případě, o který mi jde, zřejmě
>možnost řešení přes ÚP zmeškaná - insolvenční návrh
>podaný 10.8.2010, výplaty prý placené, i když všelijak
>(myslím si, že na výplatu některých spíš zaměstnanec
>rezignoval), konkurs vyhlášený 7.10.2010. Pracovní poměr
>skončil 30.10.2010 s nárokem na výplatu odstupného.
>Příslušného zaměstnavatele jsem nenašla v seznamu na
>úřední desce ÚP - asi tam byl jen 5 měsíců od návrhu na
>insolvenci. Je ještě nějaká naděje na úspěšné řešení? Má
>cenu obrátit se případně na právníka?
5) Mzdové nároky může zaměstnanec uplatnit nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů následujících po dni, kdy úřad práce zveřejnil informace podle odstavce 4 na úřední desce, jsou-li splněny další podmínky stanovené tímto zákonem. Jestliže v této lhůtě zaniklo moratorium vyhlášené před zahájením insolvenčního řízení nebo soud rozhodl o insolvenčním návrhu jinak než vydáním rozhodnutí o úpadku5), lze mzdové nároky uplatnit nejpozději v den zániku moratoria nebo v den právní moci soudního rozhodnutí. Nárok na uspokojení mzdových nároků zaniká, není-li uplatněn ve lhůtách uvedených ve větě první a druhé.
!!!Právo zaměstnance na uplatnění těchto mzdových nároků u soudu tím však není dotčeno.!!!!!!!
>A ještě prosím další - tomuto pánovi budu dělat daňové
>příznání. Měl by mít na ř. 1 zúčtovaný příjem včetně
>odstupného? Podle toho, co přinesl, tam odstupné určitě
>není. Má potvrzení vystavit zaměstnavatel, nebo jeho
>insolvenční správce?
Na potvrzení o zd.příjmech v ř.1 je částka zúčtovaných příjmů, záleží na tom, zda mu bylo odstupné opravdu zúčtováno či ne. Pokud bylo, mělo by být v ř.1 uvedeno. Nevím, jestli zaměstnavatel je schopen ještě potvrzení vystavit, ale pokud je v insolvenci, veškerá potvrzneí by měl vystavit insolvenční správce, který má přístup k patřičným dokumentům.
Děkuji za odpovědi, oslovíme insolvenčního správce. Potvrzení které pán přinesl je určitě nějaká "samovýroba" zaměstnavatele - podle toho, jak vypadalo první, se kterým jsem ho musela vrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2011 0:10
Tento se dotazovala na uplatnění nároku na odstupné v konkursu - hledala jsem informace na portálu Úřadů práce, podle toho je v případě, o který mi jde, zřejmě možnost řešení přes ÚP zmeškaná - insolvenční návrh podaný 10.8.2010, výplaty prý placené, i když všelijak (myslím si, že na výplatu některých spíš zaměstnanec rezignoval), konkurs vyhlášený 7.10.2010. Pracovní poměr skončil 30.10.2010 s nárokem na výplatu odstupného. Příslušného zaměstnavatele jsem nenašla v seznamu na úřední desce ÚP - asi tam byl jen 5 měsíců od návrhu na insolvenci. Je ještě nějaká naděje na úspěšné řešení? Má cenu obrátit se případně na právníka?
A ještě prosím další - tomuto pánovi budu dělat daňové příznání. Měl by mít na ř. 1 zúčtovaný příjem včetně odstupného? Podle toho, co přinesl, tam odstupné určitě není. Má potvrzení vystavit zaměstnavatel, nebo jeho insolvenční správce?