Přechod z dokladů na paušál

• (neregistrovaný)

21. 3. 2011 21:17

Dobrý den,
    prosím o informaci ohledně přechodu z dokladů na paušál. Mám živnost od června 2010 a nyní přemýšlím, zda budu uplatňovat výdaje paušálem či dle dokladů. Kdybych teď využila doklady, bude daň nízká, ale vím, že v dalším roce už dokladů nebudu mít dostatek a hodilo by se mi spíš využít ten paušál. Teď jsem se ale dočetla, že při přechodu z dokladů na paušál musím dodanit ten předchozí rok. Co by to pro mě příští rok znamenalo?
    Také jsem se dočetla, že bych musela podat opravné daňové přiznání a také to, že by mi bylo vyměřeno penále. Je to tak? Jak zjistím výši penále?
    Děkuju moc za odpovědi
    Katka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2011 22:18

dingo (neregistrovaný)

Re: Přechod z dokladů na paušál
      To jsem zase já:koukněte na par. 23 odst.14. Pro vás by to znamenalo v r. 2010 uplatnit výdaje dle par. 24 tedy skutečné výdaje a protože jste se právě rozhodla, že v r. 2011 budete uplatňovat dle par. 7 odst.7 tedy procentem, tak byste ještě dala do DAP za rok 2010 rovnou pohledávky a žádné opravné DAP ani penále nebude. Ty pohledávky dle par. 23/14 v DAP 2010 se uvádějí do přílohy č.1 tabulka E. Také jako poplatník s výdaji dle par. 24 byste měla mít vyplněnou tabulku D.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).