Re: rozdíl účetních a daňových odpisů s.
děkuji
je to závazek za společníka - ten prodal majetek do s.r.o. (nejdříve nakupil jakou soukromá osoba a na začátku roku 2010 prodal do s.r.o.)
jde o to že už toto s.r.o. je ve ztrátě skoro 150 000 a odpisy zvýšim ztrátu ještě o 100 000,-
jak byste postupovala?
Nešlo, protože majetek do 40 000,- není hmotný investiční majetek a nemá odpisové skupiny, Vztahuje se na něj §24,odst2/v, že nákladem je také:
v) účetní odpisy 20), s výjimkou uvedenou v § 25 odst. 1 písm. zg), a to pouze u
1. hmotného majetku 20), který není vymezen pro účely zákona jako hmotný majetek
...to znamená, že se účetní odpisy rovnají daňovým a není výjimky. Hodnota se zapisuje do řádku 12 přílohy č.1
Ještě jedna taková drobnost, v kupní smlouvě je položkově uvedeno například, že jedna židle stojí 1500,- televize 15 000,- bar 10 000,- zesilovač a mix pult 25000,- a ostatní - vše cca za 210 000,- mám tento majetek brát položkově a účtovat do drobného majetku a nebo brát jako celek a zařadit jako dlouhodobý hmotný majetek sk. 2.
děkuji :-)
Dobrý den,
já bych zařadila jednotlivé kusy podle ceny, dala rovnou do spotřeby do nákladů na účet 501 (nedosahují 40 tis. za kus) a tím bych neřešila odpisy. Zvedla by se mi ztráta, ale tu si po následující dobu 5-ti let můžete odepsat. Neodkládala bych nic na další roky, protože se nejedná o odpisy, ale nákup drobného majetku.
No možná to uvidí někdo jinak.
Pěkný den
Jindřiška
neřešila, protože pokud Vám za rok 2011 vyjde třeba zisk 400 000 Kč, tak tu ztrátu uvítáte, jinak budete odepisovat po více let a neplatíte daně, takže jako firma šetříte.
Jinak jsem "viděla" i ztrátu 6 miliónu, takže ta Vaše je "relativně pidi".
Rozhodně to ještě nemusí znamenat, že firma jde do kytek!
Pěkný den
Jindřiška
no zisk nemají nijak velký - nedosáhnou ani na 1 000 000 obratu takže nejsou plátci DPH... problém je ten, že nemají ani mzdové náklady... jedná se o malou hospodu a jednatelé tvrdí, že tam pracují bezúplatně... jak byste to řešila v příloze k účetní závěrce?
Děkuji moc za rady
No pokud jsou jednatelé oba, co tam pracují, tak si budou vyplácet podíly na zisku. Ale z čeho žijou, platí účty? Měli by mít aalespoň minimální mzdu, ne?
jenže v tomto si nejsem tak jistá.
Zkuste to zadat jako samostatný dotaz.
Jindřiška
no oba jsou finančně dost samostatní - to s.r.o. je jen jejich koníček - takže ani nepomysleli na to, že by měli mít mzdu... převzala jsem to před pár dny a trochu se s tim peru :-(
ale děkuji za rady. Myslíte tedy že ztráta 350 000,- nezvedne FU ze židle? :-))
Vy se můžete rozhodnout, zda budete drobný majetek dávat přímo do nákladů a vést ho jen v operativní evidenci (pak doporučuji časově rozlišit), nebo že ho povedete jako ostatní majetek na 028 a budete odepisovat minimálně 13 měsíců (protože by měl vydržet víc jak rok).Účetní odpis se pak ropvná daňovému. Výsledek je stejný, náklady rozložíte do dvou let...Ale vše je potřeba mít popsáno ve směrnici.
Prosím paní v.e.n.d.y
Přehlídla jsem jak jste psala, že pokud se rozhodnu dávat přímo do nákladů tak doporučujete časově rozlišit... to slyším poprvé, myslela jsem, že pokud mám doklad do roku 2010 dle kupní smlouvy, tak přeci je to náklad roku 2010. a ne ještě časově rozlišit do roku 2011. Bylo by špatně kdybych to dala celé do nákladů roku 2010? cca 200 000,-
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2011 22:05
Dobrý večer, poradí mi někdo?
S.r.o. má v majetku pouze majetek do 40 000,- tedy drobný majetek... za normálních okolností by se účetní odpisy rovnaly daňovým, jenže tento majetek ještě nebyl uhrazen a tam si myslím, že bych daňově odepisovat neměla... jen účetně.
Prosím jak se mi to projeví v daňovém příznání? Na řádku 50? účetní odpisy budou větší než daňové. Nebo to vůbec nemam řešit a odepsat i danově?
děkuji za rady a přeji hezký večer