Re: Odpis pohledávek
Problém nezaplacených pohledávek je složitý, doporučuji nastudovat tento zákon http://business.center.cz/business/pravo/zakony/rezervy/zneni.aspx
zvláště celý §8. O pohledávky se musíte starat, nepropásnout lhůtu k přihlášení u soudu, snažit se získat uznání dluhu a podobně. Jsou promlčeny buď po 3 letech (pokud jsou podle občanského zákoníku) nebo po 4 letech (obchodní zákoník) od splatnosti. Pokud nevytvoříte opravnou položku podle výše uvedeného zákona, budete moci odepsat pohledávku jen nedaňově...
V našem případě, se nic k soudu dávat nebude, jedná se o částku 220 000,-, my jsme si tuto částku vybrali na stočném, které se této dlužné firmě fakturuje, ale vybíralo se to několik let. Podle mě se to mělo nějakým způsobem uhrazovat každoročně. Nevím, vůbec co s tím. Odepsat to nedaňově a bude to vyřešeno. Já skutečně nevím. To by znamenalo účet 546? Ještě jednou děkuji, hodně jste mi už tady pomohla.
>>>Dobrý den, potřebovala bych poradit co s pohledávkama
>>>z roku 2007 a 2008, které již nikdy nebudou zaplaceny
>>>a majitel by to chtěl nějakým způsobem dostat z
>>>pohledávek. 546/311, ale asi nějakými procenty?Nemám
>>>s
>>>tím
>>>vůbec žádné zkušenosti, děkuji za pomoc.
>>Problém nezaplacených pohledávek je složitý,
>>doporučuji nastudovat tento
>>zákon
>>http://business.center.cz/business/pravo/zakony/rezervy/zneni.aspx
>>zvláště celý §8. O pohledávky se musíte starat,
>>nepropásnout lhůtu k přihlášení u soudu, snažit se
>>získat
>>uznání dluhu a podobně. Jsou promlčeny buď po 3
>>letech
>>(pokud jsou podle občanského zákoníku) nebo po 4
>>letech
>>(obchodní zákoník) od splatnosti. Pokud nevytvoříte
>>opravnou položku podle výše uvedeného zákona, budete
>>moci odepsat pohledávku jen nedaňově...
>
>V našem případě, se nic k soudu dávat nebude, jedná se
>o částku 220 000,-, my jsme si tuto částku vybrali na
>stočném, které se této dlužné firmě fakturuje, ale
>vybíralo se to několik let. Podle mě se to mělo nějakým
>způsobem uhrazovat každoročně. Nevím, vůbec co s tím.
>Odepsat to nedaňově a bude to vyřešeno. Já skutečně
>nevím. To by znamenalo účet 546? Ještě jednou děkuji,
>hodně jste mi už tady pomohla.
Nerozumím větě "my jsme si tuto částku vybrali na
>stočném, které se této dlužné firmě fakturuje, ale
>vybíralo se to několik let" - jak jste to dělali? Ano, šlo vy to tak, že oni Vám něco vyfakturují a Vy vytvoříte ZÁPOČET pohledávek a závazků a zaúčtujete jejich fakturu proti té Vaší dlužné, ale to se musí dělat průběžně a umazávat dluh. Napište Váš postup
Samozřejmě, zápočtem se to mělo řešit,já jsem totiž nastoupila v listopadu loni, a už to bylo prý všechno splaceno. Špatně jsem to vysvětlila, my jsme si navýšili cenu za stočné, a tudíž se to tímto způsobem od nich dostávalo. Ale nechápu proč to opravdu nekompenzovali s těmi fakturami. Takže nevím, zkrátka co s tím. Děkuji Vám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2011 7:06
Dobrý den, potřebovala bych poradit co s pohledávkama z roku 2007 a 2008, které již nikdy nebudou zaplaceny a majitel by to chtěl nějakým způsobem dostat z pohledávek. 546/311, ale asi nějakými procenty?Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, děkuji za pomoc.