Re: nemoc a chyba účetní
Pokárat jistě lze. :-). Ale v případě nějakého vymáhání nákladů, spojených s její chybou, jedině podat stížnost zaměstnavateli a vyčíslit náklady spojené s touto chybou. Zaměstnavatel by měl věc řešit s účetní, formou srážky ze mzdy za tyto náklady. Účetní může zpětně plnit i pojišťovna, záleží, zda je pojištěna za odpovědnost z výkonu povolání.
Záleží také na okolnostech, zda předával doklad přímo jí, z vl.zkušenosti vím, že např. ke mně se dostávají tyto doklady se začným zpožděním, neboť máme jinde druhý provoz. Ale pokud opomněla a ještě za měsíc to na OSSZ nebylo, je to chyba.
Tzv. "lístek na peníze" není nutné zasílat zaměstnavateli, žádné razítko zaměstnavatele se zde nepřipojuje, to pouze na začátku neschopnosti a též při skončení neschopnosti. Stačí pouze Váš podpis a zaslat přímo k vyplacení OSSZ. Takže s nějakým "pokáráním" byste asi neuspěli.
Lístek na peníze musíte předat zaměstnavateli. Podle čeho by věděl, že zaměstnanec stále marodí? Má mu to říct snad po telefonu? Pokud budete mít tolik problémových zaměstnanců, tak to neuhlídáte, budete jim všem věřit?
Co se týče té chyby, celý ten systém je zmatečný, kopíruju si vše co odesílám na OSSZ + zakládám svoje části neschopenek, mám měsíčně cca 15-20 nemocných lidí, neschopenky věčně nevyplněné, chybějící, o lístcích na peníze ani nemluvím, věčně je vracím vedoucím a oni zaměstnancům - tak to pak stále někde cestuje - a také se mi jednou stalo, že jsem lístek na peníze omylem založila a neposlala, vždy si zakládám kopii a tenkrát jsem založila originál. Na to, kolik práce dělám mimo tohle, se mi to stalo jen jednou, a pěkně jsem to slízla - chudák zaměstnanec údajně neměl ani na rohlík.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2011 12:49
Kamarád dlouhodobě marodí. Na konci měsíce předává účtárně "lístek na peníze", který má co nejdříve dodat na příslušnou okresní správu. Bohužel, účetní záležitost jaksi neohlídala a po měsíci pátrání, z jakéhože důvodu nebylo nemocenské mému kamarádovi ještě zasláno, se přišlo na to, že jednoduše lístek nebyl na správu odevzdán. Jelikož kamarád neměl už žádné jiné prostředky na svém účtě, nemohly být hrazeny faktury, jako telefon, internet a došlo k odpojení služeb. Lze nějakým způsobem účetní pokárat? Já když v zaměstnání provedu nějakou chybu, také za ni musím platit, tak mne zajímá, jak se dá postupovat v tomto případě. Děkuji