Re: DE dodanění závazků a pohledávek
Poplatníci s příjmy podle § 7 nebo 9, kteří nevedou účetnictví a výdaje uplatňují podle § 24, zvýší rozdíl mezi příjmy a výdaji o částku neuhrazeného závazku odpovídajícího pohledávce, od jejíž splatnosti uplynulo 36 měsíců.
Pohledávku táhnete dál.
Asi jse to špatně pochopil,takže OSVČ,plátce DPH,DE ,uplatňuje skutečné výdaje, Závazky a pohledávky starší 36 měs. - závazky sečte?i když je více odběratelů nebo jak to mám udělat.moc prosím,děkuji
Já nevím, co pořád s těma pohledávkama máte:-) Ale tuším, že Vás mate ta krkolomná formulace : „zvýší rozdíl mezi příjmy a výdaji o částku neuhrazeného závazku ODPOVÍDAJÍCÍHO POHLEDÁVCE, od jejíž splatnosti uplynulo 36 měsíců“. Básník nám tím chce říci, že máme tak velký závazek, jak velkou pohledávku má věřitel vůči nám. Je to tedy pouze o závazcích, nikoliv o pohledávkách.
Pokud vedete DE, tak dočtěte § 23/3/a) bodu 12. ZDP až do konce. „s výjimkou závazků ........ které při úhradě NEJSOU VÝDAJEM na dosažení, zajištění a udržení příjmů, nejedná-li se o závazky z titulu pořízení hmotného majetku a nájemného u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku“. Zjednodušeně řečeno: závazek, na jehož základě jste si neuplatnil výdaj (nejde o neuhrazený závazek z titulu pořízení hmotného majetku, nebo z leasingu), nemusíte dodaňovat, ani kdyby byl 10 let starý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2011 9:48
Jsem povinen dodanit závazky a pohledávky v DE?Po třech letech?Nebo si je můžu "táhnout" v evidenci déle?Děkuji.