Re: Aukro
Problém je v tom, že loni o tom to čase, je FU vyzval k podání DaP.Nyní to chtějí udělat sami od sebe. upozornila jsem je, že porušují zákon, jen oni mají svou hlavu, že když to šlo před tím půjde to i nyní. Jde mi o to, jestli si mohu uplatnit odpočet na poplatníka a uplatnit 40 %? či 60 %? Děkuji všem
No v každém případě musíte dát příjmy z aukra do § 10 (viz pokyn D300 k §7 - za příjmy podle §7 se nepovažují příjmy vykazující známky podnikání, které lze vykonávat pouze na základě povolení a poplatník toto povolení nemá. Jedná se o příjmy podle §10). Na slevu na poplatníka nárok samozřejmě je. Výdaje musí být skutečné a rozhodně bych tam nepsala, že se jedná o příležitostnou činnost. Ale v každém případě bych kamarádku poučila, že podniká neoprávněně a že jí od ŽÚ hrozí pokuta, dle mého názoru to FÚ určitě ohlásí, protože mít 2 roky po sobě v §10 příjmy z aukra asi nebude příležitostná činnost. Kromě toho si zadělává o problémy na sociálce a zdravotce, protože z příjmů z §10, určitě neodvádí sociální a zdravotní, což by u příjmů podle §7 měla. A že by jí to procházelo dál? To silně pochybuju.
Tvrdí mi,že na ní FU přišel loni a musela 3 roky zpětně dělat daňovky. Nepoučila se však a pokračovala dál v prodeji. Nyní prodala zboží za cca 142 tis. Z toho daně žádné nevyjdou. Navíc jako perlička je, že žádný doklad (náklady) nemá. A aby toho nebylo málo je v evidenci UP. No tak prostě hrůza. Ještě má dítě? Může si uplatnit bonus a dostat tak cca 11600 Kč na dítě? Nechci moc upozorňovat FU, ale kdyby to šlo... Děkuji všem moc.
Tím, že dá příjmy do §10, nemá nárok na bonus. Ten by vznikl v případě, že by měla příjmy z §6,7,8,9 ve výši šestinásobku minimální mzdy. To už by snad bylo i trochu drzé, pobírat podporu, mít příjmy, ze kterých neodvádím socko, zdravko, neoprávněně podnikat a ještě od státu čerpat bonus na dítě :-( Podle mě si ale opravdu zadělává na hodně velké problémy!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2011 18:52
Dobrý den, prosím, kamarádka prodává na aukru bez živnosťáku. Prosím, bere se to jako příjmy z podnikání?? či příležitostné podle § 10? Děkuji všem