Re: dopočet ZP-prosím radu od zkušené úč
A teď dilema: Na čisté mzdě to dělá -361 Kč, což je docela síla pro člověka, který vydělá 00+nic a už se těším na jeho reakci. Takže přemýšlím, co by se stalo, kdybych pokračovala ve výpočtech systém Money. Tento případ nebude mít vliv na ZP, ale měl by mít dopad na SP a daň z příjmu - zaměstnavelel přispívá zaměstnaci na jeho ZP, tzn. zvýšení vyměřováku SP a základu daně z příjmu.
S tímto problémem jsem se obrátila i na mzdovou účetní (kamarádku) poměrně velké firmy (250 zaměstnanců). A ta mi řekla, že se firma může rozhodnout, zda dopočet ZP bude platit sama, nebo chtít po zaměstnanci. Jejich firma to chce po zaměstnancích. Tento názor mi ale dost silně nesedí na zákon o zdrav.poj.
Moc prosím o vaše názory a zkušenosti.
Jeho pracovní poměr trval celý měsíc, nebyl na nemocenské? Vydělal si docela málo. Pokud je to tak, tak doplatek ZP, který není způsoben překážkou na straně zaměstnavatele si dopláci zaměstnanec prostřednictvím svého zaměstnavatele. Možnost volby že by to uhradil zaměstnavatel je, ale mělo by to dopad na dodanění a neznám mnoho zaměstnavatelů, kteří by to hradili. Takže první výpočet, který spočítala Pohoda je správně. Money není dobré na mzdy, do konce roku 2010 jsem v něm dělala a hodně věcí jsem opravovala ručně, jako například doplatek do minima.
lkem jasno, i když
ne až tak
a víc :-). Ale
í a musím rychle
ovat
y ještě za únor. Bývalá účetní firma zpracovala
en
azila jsem na problém při konfrontaci výpočtu
>>dopočtu ZP u SW Pohoda a Money. Celý den se tím
abývám,
kže mám nastudováno. Zákon i názory tady na foru
kají jasně, že Pohoda spočítala mzdy správně -
je
nec povinen doplatit zdravotní pojišťovně
ím svého zaměstnavatele pojistné ve výši
>>13,5
>>% z rozdílu těchto základů". Hrubá mzda 3.996,- Kč.
oda spočítala: odvod ZP za zaměstnavatele: 3.996 x
9%
= 359 Kč, odvod ZP za zaměstnance: 1.080 - 359 = 721
č. Money spočítalo následovně (ještě jsem si
řovala
né účetní, která pracuje v Money a výpočet jí
yšel stejně) - Odvod ZP za zaměstnavatele: 8.000 x 9%
720 Kč, odvod za zaměstnance: 8.000 x 4,5% = 360 Kč,
elkem odvedeno ZP 1.080 Kč.
ž si myslím, že chápu a že výpočet první viz.
hoda je správně, prosím o kontrolu a ujištění, že
ilema: Na čisté mzdě to dělá -361 Kč, což je
ela síla pro člověka, který vydělá 00+nic a už se
ím na jeho reakci. Takže přemýšlím, co by se stalo,
ch pokračovala ve výpočtech systém Money. Tento
ad nebude mít vliv na ZP, ale měl by mít dopad na SP
aň z příjmu - zaměstnavelel přispívá zaměstnaci na
ho ZP, tzn. zvýšení vyměřováku SP a základu daně z
íjmu.
ní
dku) poměrně velké firmy (250 zaměstnanců). A
ekla, že se firma může rozhodnout, zda dopočet
>ZP bude platit sama, nebo chtít po zaměstnanci. Jejich
>firma to chce po zaměstnancích. Tento názor mi ale
>dost silně nesedí na zákon o zdrav.poj.
>Moc prosím o vaše názory a zkušenosti.
Správně - základ / např. 8000) Z TOH 13,5 % děleno 3, z toho 1/3 zaměstnanec, zbytek zaměstnavatel.
JIným postupem jak provádí koukám některé SW vedou k nepřesnostem. Nejdřív 13,5 pak teprve dělit na třetiny.
Co se týká hrazení zaměstnavatelem , kdy nedosahuje minim.odvodu, lze jen když to je z důvodu překážky na str. zaměstnavatele( např.málo práce - zam. v úkole)
Děkuji moc za kontrolu a odpověď. Potvrdila jste mi to, jak jsem pochopila, což mi pomohlo rychle zpracovat mzdy a s hlavou vzpřímenou a pevným hlasem vysvětlit zaměstnanci i zaměstnavateli rozdíl ve výplatní pásce, kterou zpracovala "nová" účetní.
Jen tak pro zajímavost: konzultovala jsem to se známou z kontrolního oddělení FÚ. Jasně potvrdila, že ano, že to, že zaměstnavatel zaplatí za zaměstnance pojištění, které je dle zákona povinen zaplatit zaměstnanec, jde o zdanitelný příjem zaměstnance a nebo nedaňový výdaj (náklad) zaměstnavatele. Nicméně kontrola, pokud nejde na udání nebo hloubkovou kontrolu, jednotlivé výpočty mezd nezkoumá, takže za normální kontroly na to FÚ nepříjde. A socka a zdravka? Tak ti při svém "chvála Pánu Bohu" pouhém odškrtávání vyměřovacích základů a odvodů, v podstatě nepříjde na nic, natož na tohle. Takže hurá, Money to dělá sice špatně, zaměstnanci, kterým jsou mzdy v tomto SW zpracovány jásají a nepříjde na to nikdo kromě účetní, která přejde na jiný SW.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2011 1:38
Doposud jsem měla v dopočtu ZP celkem jasno, i když po hledání názorů na můj problém zjišťuji, že ne až tak úplně, alespoň jsem se toho dozvěděla víc :-). Ale včera jsem převzala účetnictví a musím rychle zpracovat mzdy ještě za únor. Bývalá účetní firma zpracovala leden a narazila jsem na problém při konfrontaci výpočtu dopočtu ZP u SW Pohoda a Money. Celý den se tím zabývám, takže mám nastudováno. Zákon i názory tady na foru říkají jasně, že Pohoda spočítala mzdy správně - "...je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů". Hrubá mzda 3.996,- Kč. Pohoda spočítala: odvod ZP za zaměstnavatele: 3.996 x 9% = 359 Kč, odvod ZP za zaměstnance: 1.080 - 359 = 721 Kč. Money spočítalo následovně (ještě jsem si ověřovala u jiné účetní, která pracuje v Money a výpočet jí vyšel stejně) - Odvod ZP za zaměstnavatele: 8.000 x 9% = 720 Kč, odvod za zaměstnance: 8.000 x 4,5% = 360 Kč, celkem odvedeno ZP 1.080 Kč.
I když si myslím, že chápu a že výpočet první viz. Pohoda je správně, prosím o kontrolu a ujištění, že to jsem na správné vlně.