Re: Nárok na dovolenou po mateřské dovol
Ještě jsem jen chtěla doplnit, že co jsem zde četla reakce u podobných situací, tak většina poradců píše, že vznikne nárok na 20 dní a rovnou vybrat i s dovolenou z předchozího roku? Tak já už tomu vůbec nerozumim :)
dora začala perlit...takové nesmyslné a nekvalifikované odpovědi si nevšímejte, není to pravda. Pokud jste požádala zaměstnavatele o čerpání dovolené ihned po MD, budete nejdříve čerpat dovolenou za 2010 a tak vám vznikne nárok i na dovolenou za r.2011 v nezkrácené výši. xj vám napsla i patřičné §, můžete na ně upozornit i zaměstnavatele.
Ale prosím vás, co vám říká zákoník práce
§ 216
Doba čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce
§ 217
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
§ 223
Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
§ 348
Jako výkon práce se posuzuje doba dovolené.
Děkuji moc za reakci, ale podle toho jsem se právě řídila ( myslím si, že mi tím pádem vznikl za rok 2011 i nárok 20 dní) ale zaměstnavatel to jasně zamítl - prostě mi to neuzná a v dalším dopise mi uvedl §218 odst. 3 zákoníku práce s větou, si nárok za 2011 mohu vyčerpat po ukončení RD, jenže to se mi celé pokrátí. Tak nevím vůbec co mám dělat. Můžete mi prosím poradit - co byste dělal-a vy? Děkuji
Před
>>>nástupem na MD jsem asi 20 dní marodila. Po ukončení
>>>MD jsem
>>>požádala zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené z
>>>roku 2010 a zároven i o čerpání vzniklého nároku za
>>>rok
>>>2011 a to též 20 dní. K 19.3. to bylo 55 prac. dní a
>>>čerpáním dovolené 2010 mi vzniklo min. 60 dní a tím
>>>pádem i nárok na 20 dní za 2011 - mám prosím pravdu?
>>>Zaměstnavatel můj nárok stále písemně zpochybňuje. Na
>>>inspekci práce mi řekli, že to mám dát k soudu, ale
>>>to
>>>neexistuje jiné řešení? Zaměstnavatel mi napsal, že
>>>můj
>>>nárok na dovolenou za rok 2011 nezpochybńuje, avšak
>>>tento nárok nevznikl k datu nástupu na dovolenou a
>>>čerpání této dovolené mi dovolí po ukončení RD, což
>>>je
>>>jasné, že zanikne. Můžete mi prosím někdo poradit,
>>>kdo
>>>má
>>>tedy pravdu? Děkuji moc takto před víkendem.
>>Děkuji moc za reakci, ale podle toho jsem se právě
>>řídila ( myslím si, že mi tím pádem vznikl za rok 2011
>>i
>>nárok 20 dní) ale zaměstnavatel to jasně zamítl -
>>prostě mi to neuzná a v dalším dopise mi uvedl §218
>>odst.
>>3 zákoníku práce s větou, si nárok za 2011 mohu
>>vyčerpat po ukončení RD, jenže to se mi celé pokrátí.
>>Tak
>>nevím vůbec co mám dělat. Můžete mi prosím poradit -
>>co
>>byste dělal-a vy? Děkuji
>Já jsem to ale tak myslela, že vznikne nárok na celý
>rok 2011 ale nemůže přece po MD zůstat 20+20 dní na
>dovolené v celku. Můj názor je že nárok na 2011 zůstává
>až po RD. ALe mohu se mýlit, samozřejmě.
Pořádně si přečtěte § co jsem vypsala, vždyť to tam máte jasně napsané, že může. U tohoto případu je jenom jeden problém a to ten, že na MD "neodpracuje " letos alespoň 60 dnů. Ovšem protože se bere doba čerpání dovolené jako doba odpracovaná, tak když vyčerpá MD + dovolenou z roku 2010, tak to dohromady dá 60 dnů nutných pro nárok na celou dovolenou za rok 2011.
Zaměstnavateli se prostě nechce platit nemalé peníze za to, že bude paní celý rok doma, což se mu v dnešní době ani nedivím.
§ 218
Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené podle odstavce 1 ani do konce příštího kalendářního roku z důvodu čerpání rodičovské dovolené, určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené.
To ale není váš případ, protože vám zaměstnavatel neurčuje čerpání dovolené, ale vy jste postupovala podle § 217 a požádala jste a on je povinen vám vyhovět.
Ano a když nevyhoví? Chápu, že je to pro něj finanční zátěž, ale stále to zamítá. POkud mu odpovím, že mam pravdu, tak napíše to samé? myslíte, že se mám obráti na právníka, protože čas kvapí a opět mě žádá, abych včas doložila opravené žádosti o čerpání dovolené a následně o rodičovskou dovolenou.
To asi všechno zvážila, když se i přesto ptá, co má dělat.
Potom když by tam dál nechtěla být, tak snad by se dalo udělat to, že by čerpala dovolenou podle zákoníku práce a když by zaměstnavatel nezaplatil, mohla by po době dané zákonem zrušit PP z důvodů nezaplacení náhrady mzdy s nárokem na odstupné. A pokud by ani to odstupné neplatil, stejně by to bylo jenom na soud.
To máte pravdu paní Edit, ale zaměstnavatel mi sahl na penize jakmile se dovedel o mem tehotenstvi, takze myslim, ze se mnou nepocitaji,kdyz budu mit navic male dite-bohuzel.A navic v době nemoci, jsem tam chodila stejně pracovat a zaškolovat novou zaměstnankyni.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2011 17:19
Dobrý den,moc prosím o radu. Dne 19.3.2011 mi skončila MD. Z roku 2010 mi zbylo 20 dní dovolené. Před nástupem na MD jsem asi 20 dní marodila. Po ukončení MD jsem požádala zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené z roku 2010 a zároven i o čerpání vzniklého nároku za rok 2011 a to též 20 dní. K 19.3. to bylo 55 prac. dní a čerpáním dovolené 2010 mi vzniklo min. 60 dní a tím pádem i nárok na 20 dní za 2011 - mám prosím pravdu? Zaměstnavatel můj nárok stále písemně zpochybňuje. Na inspekci práce mi řekli, že to mám dát k soudu, ale to neexistuje jiné řešení? Zaměstnavatel mi napsal, že můj nárok na dovolenou za rok 2011 nezpochybńuje, avšak tento nárok nevznikl k datu nástupu na dovolenou a čerpání této dovolené mi dovolí po ukončení RD, což je jasné, že zanikne. Můžete mi prosím někdo poradit, kdo má tedy pravdu? Děkuji moc takto před víkendem.