Re: PS letos v rozvaze je netto loni?
Účetní OSVČ jako taková ani daňové přiznání dělat nemůže. Není totiž daňový poradce a nemá oprávnění daňové přiznání dělat.
Do minulého účetního období v rozvaze 2010 budete zadávat stavy z roku 2009 NETTO, do minulého účetního období ve výsledovce 2010 budete zadávat stavy ze sledovaného období z výsledovky roku 2009.
Jestli můžete, utečte od toho (jejich účetní moc dobře věděla, proč nechce nebo nemůže s.r.o. daňové přiznání zpracovat). Doporučte majitelům firmy, aby se obrátili na daňového poradce.
Z výkazů minulého roku nemůžete v žádném případě sestavit počáteční stavy. Obsahuje agregované údaje a vy potřebujete znát konečné zůstatky jednotlivých účtů. A už vůbec ne netto stavy, protože ty jsou počítány z majetkových účtů a oprávek, případně OP a to jsou v počátečním účtu rozvažném samostatné účty. Mimochodem výsledkové účty nemají počáteční stavy!
Vaše paní účetní je (byla) povinna vést účetnictví průkazným způsobem a k tomu patří i zdokumentování uzavírání účetních knih, takže hledejte konečný účet rozvažný a účet zisků a ztrát za minulý rok...
....ještě reakce na předchozí odpověď: proč by nemohla účetní sestavit daňové přiznání , pokud se teda nejedná o prodloužení lhůty do 30.6.? Nevím o žádném předpisu, který by to zakazoval. Nebo mi něco uniklo?
Ano uniklo: zákon o daňovém poradenství
§ 2
Tímto zákonem nejsou dotčena oprávnění advokátů, komerčních právníků a auditorů, popřípadě jiných osob a orgánů, upravená zvláštními předpisy.
1a Dotčeno není ani právo fyzické nebo právnické osoby požádat o právní pomoc a finančně ekonomickou radu ve věcech daní a ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí, i jinou fyzickou osobu než je daňový poradce; tato jiná osoba vsak nesmí poskytovat uvedenou pomoc nebo rady soustavně za účelem dosažení zisku,2 nejde-li o osoby uvedené ve větě první.
Sorry, ale mně z toho vůbec nevyplývá POVINNOST mít k sestavení DP daňového poradce. Pokud si to umí právnícká osoba sestavit sama (prostřednictvím své zaměstnankyně-účetní), tak to dle mého názoru není poskytování fin.ekon.rady ve smyslu §2, ale pouhé plnění pracovních povinností.
Řešíme 2 rozdílné situace:
1.
"pomáhám" příbuzným se zpracování daňového přiznání (podvojné, s.r.o.) - jejich účetní ho udělat nechce...
takže reakce na dotaz OSVČ
viz moje odpověď
2. zpracování podkladů k daňovému přiznání - účetní, zaměstnanec
- samozřejmě zpracování podkladů je výkonem závislé činnosti
podepisuje a odpovídá statutár
a je na něm, jak profesionální má účetní, následky pak nese statutár a firma
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2011 21:38
Dobrý den,
pomáhám příbuzným se zpracování daňového přiznání (podvojné, s.r.o.) - jejich účetní ho udělat nechce...
Problém je v tom, že jsme teď zjistili, že nám vůbec nesedí počáteční stavy letošního roku s konečným zůstatkem 2009 a na FU bylo zřejmě podáno přiznání a rozvaha a výsledovka s jinými údaji, než máme v účtu. Loňské přiznání účetní dělala ve spolupráci s daňovým poradce, ale vůbec netušíme o jaké položky účto upravovali a už to asi nedohledáme, nekomunikují. V účetnictví ve firemním počítači nám např. u některých účtů nesedí SU a AU, obraty 2010 souhlasí, jen ten počáteční stav nejde.
Teď bych potřebovala poradit od nějakého hodného človíčka s nastavením počátečních stavů. Budu to dělat z těch výkazů u přiznání podaného loni na FU. Poradíte mi, prosím, s jejich zavedením?
Jako počáteční stav 2010 budu do rozvahy dávat údaje ze sloupečku netto a do výsledovky údaje ze sloupečku sledované období? Ještě jsem to totiž takhle ručně nikdy nedělala, navíc ne přímo z formulářů, ale třeba z inventury, obratovky a pod., kde byly jak AU, tak SU, jenže tady mám jen formulář rozvahy, navíc ještě zjednodušený a samozřejmě v tisících. A inventura z roku 2009 samozřejmě neexistuje... :(
Děkuji moc, Míša.