Re: OT
myslím, že to nemůžete takhle brát, určitě je tu pár lidí, kteří tyto fráze rádi používají, ale na druhou stranu je tu i spousta těch, kteří ochotně poradí. Kromě toho, že fráze "přečti si § ZP" je velmi poučná, ukáže vám, kde v zákoně máte hledat. Ono stejně není nejlepší vždy se spolehnout na radu typu "ano,můžete..." - odkaz na zákon je rada úplně nejlepší. Ze všeho nejlepší totiž je nejdříve přečíst zákon, a pokud mu nerozumím - zeptat se. Spousta tazatelů se totiž ptá formou "nemám čas hledat v zákonu", najděte mi to někdo, vysvětlete, pokud možno spočítejte a pokud to snad máte blbě, tak vám ještě sdělím něco, co nevíte, abyste věděli, proč to máte blbě.
Jsme jen lidi, a každý z nás občas ujede.
K vaší poznámce OT - někdy je to s tazateli složité (tím nemyslím teď vás).
Trpělivě se snažíte vysvětlit, ale opravdu je někdy lepší odkázat i na zákon, aby si tazatel přečetl a třeba se i něco naučil.
A pak jsou lidé, kteří si to nenechají vysvětlit a pořád si to chtějí přizpůsobit jen podle sebe, pak je skutečně někdy i dost tvrdě musíme odkázat na zákon.
Pěkný večer. Alen1
Náhodou Vaše OT nebylo až tak od věci. Protože občas sem taky někdo "napastuje" znění zákona, ale bez slůvka vysvětlení nebo komentáře. A z charakteru dotazu je mi jasné, že to tomu tazateli stejně v téhle podobě nepomůže. Zkušení musí dobře vědět, že část paragrafů dostává smysl teprve až s nějakou judikaturou ap.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2011 19:14
Hledám odpovědi na některé problémy s daňovým přiznáním a na tomto diskusním fóru jsem zjistila, že je tu několik málo lidí, kteří si myslí, že my ostatní, kteří se chceme ujistit anebo poradit, jsme jim vlastně na obtíž. Odpovědi typu "přečti si zákon" a nebo "najdi si www stránky" nejsou podle mne rada.