Re: na DPFO mi vychází doplatek
Vychází to na doplatek, to je tím, že uplatňujete zvýhodnění na dvě děti po dobu dvou měsíců, ale v zaměstnání Vám je uplatnili za víc měsíců. Pokud nemáte povinnost podávat DP, pak nic vracet nebudete. Záleží také na tom, zda někdo za ty ostatní měsíce uplatňoval zvýhodnění na děti.
v tom vyplaceném bonusu je i1934,- bonus vyplacený v 2010 za prosinec 2009, od března uplatňoval děti manželka, když mi byla doplacena mzda za rok 2009, tak mám přece povinnost podat DP, a když mně vychází, že mám ještě platit, tak se mi to moc nezdá
Pokud píšete dotaz, musíte zadat veškeré podstatné informace. Poté se taky líp radí. To, že Vám byly v roce 2010 doplaceny nevyplacené příjmy a že část bonusu je za rok 2009 jste v úvodním dotazu nenapsal. Pokud tomu dobře rozumím, byla vám v roce 2010 doplacena dlužná mzda z roku 2009, na základě které Vám byl doplacen bonus za prosinec 2009.V tomto případě si myslím, že dojde k tomu, že opravdu tento bonus budete muset vrátit. Za rok 2009 Vám určitě bylo provedeno roční zúčtování, ať už zaměstnavatelem nebo po podání DP. V tomto ročním zúčtování jste si uplatnil zvýhodnění na děti za celý rok a teoreticky, pokud byste neuhradil to, co vám za ten rok 2009 vyplatili v roce 2010, byly by děti uplatněny dvakrát.
Omlouvá se neúplné informace, takže prostě když si to všechno zadám tady do šablony, vychází mi tedy vrácení bonusu, vzhledem k tomu, že jsem povinnen tedy podat DP, tak to musím zaplatit? Co když DP nepodám, přijde na to někdo. Nejsem v tom dost znalý, tak proto se ptám. Díky za trpělivost
§38g zákona o daních z příjmů
DP je povinen podat poplatník, kterému byly vyplaceny příjmy za uplynulá léta... Takže když DP nepodáte, dopouštíte se protiprávního jednání. Můj názor: pokud jste loni podával přiznání, může si FÚ lehce odkontrolovat, že jste tam uvedl nějaké nevyplacené příjmy a pak Vás asi vyzve a pak to budete mít i s pokutou a úrokem z prodlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2011 13:59
je to možné?
Úhrn příjmů (vyplacené) 54890
pojistné 18663
základ daně 73553
daň 11025
odpočet na popl. 24840
2 děti odpočet leden a únor
daň. zvýhodnění 3868
vyplacené bonusy 5648
zbývá doplatit 1780
to mám jako ještě doplácet nebo je to jinak?