Nemoc OSVČ

• (neregistrovaný)

28. 3. 2011 17:15

Dobrý den,
    jsem OSVČ, od 18.3.2011 nejsem schopna vykonávat kvůli zdravotním problémům svoji profesi (fyzická práce - onemocnění páteře). Protože si neplatím zdravotní pojištění, tak vím, že nemám nárok na nemocenské dávky.
    Ale zajímá mě, jestli musím mít neschopenku, nebo stačí nějaké písemné potvrzení od lékaře, či lékařské zprávy a jestli za mně bude stát platit zálohy na ZP a SP a od kdy, protože moje onemocnění bude nejspíš dlouhodobé a jsem tudíž bez příjmů a nevím kde bych na zálohy vzala, protože bude vydělávat pouze manžel.
    Předem děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2011 4:34

Raviana (neregistrovaný)

Re: nemoc OSVČ
      Zdravotní pojištění nemá nic splečného s nemoc.dávkami. Na ty máte nárok, pokud si platíte nemocenské pojištění na OSSZ. Obávám se, že pokud jste si neplatila nemocenské pojištění a nemáte nárok na nemocenskou, tak se Vás žádné úlevy netýkají. Minimální vyměřovací základ není stanoven osobám, které mají nárok na výplatu nemocenské z nemocenského pojištění. Pokud tento nárok nemáte, tak bohužel. Ale pokud se mýlím, tak budu jedině ráda.
      Nemáte alespoň úrazovou pojistku? Mrkněte na ni, jestli jste se náhodou nepřipojistila i na nemoc.

Nevím, jestli tohle bude schůdné, ale co takhle ukončit nebo přerušit činnost? A pak pracovní úřad???? Přerušit nebo ukončit určitě můžete. Ale jak s PÚ Vám neporadím.

• 29. 3. 2011 8:23

V. (neregistrovaný)

Řeště rychle, protože zálohy se platí za měsíc, ve kterém jste byla třeba i jediný den OSVČ. Takže pokud byste se rozhodla přerušit podnikání, tak nejpozději 31.3.2010 to písemně nahlásit na OSSZ. A na zdravotní pojišťovně. Tak se ale budete muset přihlásit jako OBZP a stejně platit zdravotní pojištění 1.080 ,-Kč / měsíc (částku doporučuji ověřit, zda se nezvýšila).
      Nespoléhejte na nahlášení přerušení na OSSZ a ZP přes živnostenský úřad.

• 29. 3. 2011 9:01

Maca (neregistrovaný)

Mnohokrát děkuji za odpovědi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).