Re: Starobní důchod a "výpověď"?
Vy nemůžete dát zaměstnanci výpověď protože odchází do důchodu. Důchodce je brán jako každý jiný pracovník, se stejnými nároky. To, že odchází do důchodu není důvod k výpovědi.
Pokud by chtěl prac. poměr ukončit zaměstnanec, nechť podá dohodu o ukončení pracovního poměru. Pokud zaměstnavatel na dohodu nepřistoupí, musí podat klasickou výpověď.
Takže pokud tomu rozumím dobře .. se zaměstankyní jsme dohodnutí, že k 30.dubnu ukončí pracovní poměr. Takže stačí sepsat dohodu o ukončení pracovního poměru z důvodu odchodu do starobního důchodu? Tuto dohodu přinese zaměstnankyně nebo jí může sepsat zaměstnavatel?
Na dohodu nemusíte uvádět důvod ukončení prac. poměru. Měl by donést zaměstnanec, ale můžete sepsat i vy, že jste se dohodli na ukončení PP ke dni 30.4.2011.
S tím jsem se ještě nesetkala, že by mi někdo na DPP zamřel.
DPP se nehlásí na ZP ani SP, tudíž se nedělají ani odhlášky. U DPP není stanovena prac. doba, takže bych to ani neřešila. Prostě odpracoval jenom to, co odpracoval. Pozůstalým vyplatíte, co odpracoval.
Tak jenom pro dopřesnění pro p. tazatelku:
§ 48 odst. 4) Pracovní poměr zaniká smrtí zaměstnance...
§ 77odst. 1) Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích konaných mimo PP úprava pro výkon práce v pracovním poměru ...
Pájo, nejsou všechny firmy kolbenka, kde má každý pracovní náplň. Tohle bude pidifirma ve složení Pan Šéf, pár lidí "na práci" a tazatelka "přes papíry". Ta se v tom plácá, ale je ráda, že má práci, tak se plácá dál. Pan Šéf si koleduje o malér, ale přeci nebude kvůli třem smlouvám najímat (za peníze!!!) někoho dalšího....
bohužel, je to asi tak, ale přece ten, kdo se v tom musí "plácat", by se měl sám alespoň trochu snažit si něco nastudovat a ne pokládat také XYZ otázky? To svědčí o tom, že o problematice nemá ani páru a nakonec spoléhá na to, že mu tady někdo poradí. Proč by se sám snažil, že?
Myslím že to bude nejen o najímání dalších lidí, ale o zajištění vzdělávání pro ty stávající. Já jsem taky se mzdami a personalistikou začínala cca před 10 lety. Je pravda, že jsem měla výhodu zkušené kolegyně, ale také jsem nikdy něměla problém, pokud šlo o nákup odborných publikací nebo hrazení školení, můj zaměstnavatel ví, že je to důležité. Samozřejmé je také zjišťovat si novinky v předpisech, tazatelka třeba věděla něco z dřívějška o prac. smlouvách důchodců, ale už pár let je to jinak.
Po přečtení příspěvků jste mě teda dožrali .... Pracovala jsem jako "paní přes papíry" přes 4 roky a během té doby jsem neměla sebemenší problém s úřady nebo kontrolami - měla jsem "jen" středoškolské ekonomické vzdělání a když jsem si nebyla v něčem jistá, tak jsem byla ráda, když mi tu na fóru někdo poradil ... Paní tazatelku úplně chápu, protože ne každý má v práci čas studovat každou změnu v zákonech, ale to žádný z vás nezná, protože zřejmě pracujete v honosných firmách o 1000 zaměstnancích a máte na starost třeba jen pročítání právě novelizací a dál vás nic nezajímá ...
>>>>>znalostí(alespoň základní) ZP a příslušných předpisů?
>>>>>Vy
>>>>>podle dotazů asi tuto problematiku nemáte v pracovní
>>>>>náplni.
>>>>Pájo, nejsou všechny firmy kolbenka, kde má každý
>>>>pracovní náplň. Tohle bude pidifirma ve složení Pan
>>>>Šéf,
>>>>pár lidí "na práci" a tazatelka "přes papíry". Ta se
>>>>v
>>>>tom plácá, ale je ráda, že má práci, tak se plácá
>>>>dál.
>>>>Pan Šéf si koleduje o malér, ale přeci nebude kvůli
>>>>třem smlouvám najímat (za peníze!!!) někoho
>>>>dalšího....
>>>
>>>bohužel, je to asi tak, ale přece ten, kdo se v tom
>>>musí "plácat", by se měl sám alespoň trochu snažit si
>>>něco nastudovat a ne pokládat také XYZ otázky? To
>>>svědčí
>>>o tom, že o problematice nemá ani páru a nakonec
>>>spoléhá na to, že mu tady někdo poradí. Proč by se
>>>sám
>>>snažil, že?
>>Myslím že to bude nejen o najímání dalších lidí, ale
>>o
>>zajištění vzdělávání pro ty stávající. Já jsem taky
>>se
>>mzdami a personalistikou začínala cca před 10 lety.
>>Je
>>pravda, že jsem měla výhodu zkušené kolegyně, ale
>>také
>>jsem nikdy něměla problém, pokud šlo o nákup
>>odborných
>>publikací nebo hrazení školení, můj zaměstnavatel ví,
>>že je to důležité. Samozřejmé je také zjišťovat si
>>novinky v předpisech, tazatelka třeba věděla něco z
>>dřívějška o prac. smlouvách důchodců, ale už pár let
>>je to
>>jinak.
>
>Po přečtení příspěvků jste mě teda dožrali ....
>Pracovala jsem jako "paní přes papíry" přes 4 roky a během
>té doby jsem neměla sebemenší problém s úřady nebo
>kontrolami - měla jsem "jen" středoškolské ekonomické
>vzdělání a když jsem si nebyla v něčem jistá, tak jsem
>byla ráda, když mi tu na fóru někdo poradil ... Paní
>tazatelku úplně chápu, protože ne každý má v práci čas
>studovat každou změnu v zákonech, ale to žádný z vás
>nezná, protože zřejmě pracujete v honosných firmách o 1000
>zaměstnancích a máte na starost třeba jen pročítání
>právě novelizací a dál vás nic nezajímá ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2011 7:12
Dobrý den, prosím o radu. Máme zaměstnankyni, která odchází do starobního důchodu k 30.4.2011 a je u nás zaměstnána na hlavní pracovní poměr. Jak se tento pracovní poměr ukončuje, když odchází do důchodu? Velice děkuji za odpovědi.