Re: Platnost x účinnost smlouvy - snad p
těžko odpovědět, záleží na přesné formulaci smlouvy ohledně ukončení platnosti, případně obchodních podmínek. Pokud byla smlouva uzavřena na 12 měsíců, tak by se měla její platnost počítat ode dne uzavření, není-li ve smlouvě upraveno jinak, ale to bych jen dedukoval.
Děkuji, já jsem právě pátral po internetu a vím, že platnost a účinnost jsou dva různé pojmy.
V podmínkách mají pouze onu větu, že Smlouva nabývá platnosti dnem jejího podpisu oběma stranami a účinnosti dnem zahájení dodávky služeb. A mi jako laikovi není jasné, který pojem je nadřazený, jestli platnost nebo účinnost. Vždy jsem si myslel, že všechny lhůty běží od podpisu. Jinak smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou, nejméně 12 měsíců.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Zákazník je oprávněn Smlouvu vypovědět písemně následujícím způsobem:
a) bez udání důvodu s jednoměsíční výpovědní lhůtou, která počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byla Operátorovi doručena písemná výpověď.
b) do 15 kalendářních dnů následujících po oznámení změny Všeobecných podmínek .... tohle se mě netýká
Teď mě ještě napadá, že již asi vím, jak to oni myslí. Já mohu dát výpověď nejdříve 28.4. (to je ten rok, po který jsem se upsal) a od 1.5. mi teprve poběží onen měsíc. Chytré.
Ale i tak děkuji. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2011 8:39
Dobrý den, před rokem,dne 28.4. jsem uzavřel smlouvu na poskytování služeb kabelové TV s tím, že vlastní dodávka služeb začala začátkem května. Smlouva uzavřena na nejméně 12 měsíců. Teď jsem podal výpověď, aby smlouva přestala platit posledního dubna. Bohužel podle nich mohu smlouvu zrušit až po dni začátku dodávky služeb a navíc musí doběhnout celý měsíc, takže až do konce května.
V obchodních podmínkách mají větu: ...nabývá platnosti dnem podpisu a účinnosti dnem zahájení služeb.
Tak se chci jenom zeptat, který tento termín je ten, ke kterému mohu smlouvu zrušit.
Jako ilustraci ještě uvedu jejich větu z podmínek, že odstoupit od smouvy uzavřené mimo provozovnu mohu do 7 kalendářních dnů.
Děkuji.