Re: Životní pojistka
To jste pochopila nesprávně - pokud je ve smlouvě o soukromém
životním pojištění sjednána částka, pak musí být dodržen limit podle délky , na kterou je uzavřeno.
Základní podmínka na dožití (nejméně 5 let a nejdříve v 60 letech)-
ne u každé smlouvy je sjednána pevná částka, to zn.,že je jen tato základní a bez pevné částky.
Neznám důchodové, je penzijní připojištění.Nazývejme to správně.
Zde rovněž - není pevná částka, platí základní podmínka.
Tak teď si nejsem tedy vůbec jistá. Zaměstnanec má životní pojistku, s pojistnou dobou 40 let. Má zde sjednáno: pojištění pro případ dožití = aktuální hodnota účtu pojistníka, pojištění pro případ smrti: 50.000,- nebo aktuální hodnota účtu pojistníka, je-li tato hodnota vyšší. Takže podle toho, co je uvedeno výše, jestli to chápu dobře, tak by neměl nárok na odpočet od základu daně, protože v případě pojistné doby 40 by měl mít sjednanou částku alespoň 70.000,-. Je to tak? Jsem z toho jelen.
Můžete odečíst - pojistka splňuje podmínky, pro dožití je sjednána aktuální hodnota účtu, tzn. nemá pevnou částku na dožití - limit zde neplatí.
Čtěte, prosím pořádně §15/6, vidíte tam někde limit pro částku na smrt? Já ne.
Navíc je to pravděpodobně investiční ŽP a tam limit neplatí.
Přesně to jsem chtěla vědět, zmátlo mě tvrzení paní Jiřiny. Limit pevně sjednané částky a pojistné doby se týká pouze pevně sjednané částky na dožití. Každopádně ale když je uvedeno ve smlouvě: pojištění pro případ smrti nebo dožití a je sjednána částka, tak se také musím řídit limitem pojistné doby a pevně sjednané částky, že? Díky za trpělivost
Vždy musí být splněna podnímka " 2x 60". trvání smlouvy nejméně 60 měsíců a výplata až ve věku 60 let.
Navíc u smluv s pevně sjednanou částkou pro případ dožití je podmínka : doba pojištění od 5 - 15 let alespoň 40 000, nad 15 let alespoň 70 000,-. Vy uvádíte, že v případě dožití není sjednaná pevná částka. P
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2011 8:59
Dobrý den, potřebovala bych objasnit. U smluv na soukromé životní pojištění jde o pojištění:
1) pro případ dožití (podmínka odpočtu od základu daně v rámci RZ je poj. doba 5-15 let s pevně sjednanou částkou 40000,-, nad 15 let 70000,- )
2) pro případ smrti nebo dožití - tady ta podmínka platí také????
3) na důchodové pojištění - podmínka žádná?