Re: Proč by to nešlo zaúčtovat ?
Omlouvám se za CHYBU, pokud jde o paušál - tam je to jasné, nejde napsat podvojně :-)
- ale zbytek otázky platí, tzn. nedaňové položky (třeba redukce 20% nákladů za provoz auta) lze přece vyčíslit na nedańových účtech a pak už se nikam na DP psát nemusí ...
§ 23 Základ daně
(1) Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období, upravený podle následujících odstavců.
2) Pro zjištění základu daně se vychází
a) z výsledku hospodaření ......
Dál již kopírovat nebudu, ale musím se zeptat jak by jste účtoval rozdíl mezi odpisy
Nijak :-) Neodepisuju nic ... nicméně proč ten rozpis výše ? Ta otázka je o tom, že když mi vyjede z úč. SW daňový zisk a mám v něm všechny nedańové položky označeny jako nedaňové ... tak proč bych místo toho vyjížděl účetní zisk a do DP cpal snižující položky ... Drbání pravou rukou za levým uchem ..., nebo NE ?
Jednoduchá odpověď na vaši otázku proč:
V případě, že mi účetní software umí vyjet účetní zisk a daňový zisk, tak není důvod to psát do přiznání tak, že použiju účetní zisk
a vyplňuju Zvyšující a Snižující řádky ...
řídíte se "zjednodušeně" 2 zákony
1. obchodní zákoník
2. daňový zákon
Pro ad1. - používáte účetní výsledek (bez ohledu na daňové náklady, výnosy - kromě časové a věcné souvislosti), který je rozhodný pro vše, co se týká "ceny" firmy a situace firmy v čase
- tedy HV, ten také rozdělujete, používáte
Pro ad2. - transformujete ad1 na požadavky daňových zákonů.
Nic ve zlém, ale asi nemáte nebo neumíte používat nějaký kvalitní ekonomický SW, nebo jen zlehčujete téma ve snaze se trefovat a nic neřešit.
Nikdo nic takového netvrdí. Prostě když program většinu věcí umí, ať to dělá - stál peníze.
Co neumí nebo to nemá smysl, udělá člověk sám. Ale vyhazovat věci ze systému, abych to mohl vesele a ochotně následně udělat ručně, to teda fakt nemusím. OSVČ obvykle je na spoustu věcí sám a musí makat a nedělat zbytečnosti :-)
Tak ještě jednou - máte takový SW, který umožňuje zadat nejen příjmy a výdaje (nebo výnosy a náklady), ale také položky, které se uvádí jen do daňového přiznání? Sama takový nemám ale z diskuzí vím, že některé SW to umí. Musím ručně doplňovat informace do tabulky, ve které jsou pak údaje pro daňové přiznání (slevu na poplatníka, odečet loňské daňové ztráty, paušál na dopravu,..).
Když zadáte paušál na dopravu do svého SW, kde Vám vyjíždí v nákladech - jde o to, že pak máte uměle navýšeny výdaje (náklady). Jednou je máte v DE (nebo účetnictví) skutečné, podruhé paušál.
U skutečných, ale nedaňových výdajů to dělám u DE podobně jako Vy. Pro daně vezmu jen daňové příjmy a výdaje. Nedaňové výdaje nezahrnu do výdajů pro daňové přiznání a tak je nemusím následně uvádět v tabulce E daň.přiznání.
Ale paušál na dopravu považuji ne za skutečný výdaj, ale za něco podobného jako je sleva na poplatníka. Proto bych tento paušál uvedla do daňového přiznání a nenavyšovala bych o něj skutečné výdaje.
>>>>Co neumí nebo to nemá smysl, udělá člověk sám. Ale
>>>>vyhazovat věci ze systému, abych to mohl vesele a
>>>>ochotně
>>>>následně udělat ručně, to teda fakt nemusím. OSVČ
>>>>obvykle je na spoustu věcí sám a musí makat a nedělat
>>>>zbytečnosti :-)
>>>
>>>Sama takový nemám ale z diskuzí vím, že některé SW to
>>>umí. Musím ručně doplňovat informace do tabulky, ve
>>>které jsou pak údaje pro daňové přiznání (slevu na
>>>poplatníka, odečet loňské daňové ztráty, paušál na
>>>dopravu,..).
>>=Proto bych tento paušál uvedla do daňového přiznání=
>>Kam?
>>==>nenavyšovala bych o něj skutečné výdaje.==
>>proč ne když je to výdaj dle ů24?
>..
>Au, podařilo se mi pomíchat DE a účetnictví
>..
Díky ... Takže se v podstatě shodneme. Já mám chytrý ABRA G2 (podvojko) a už léta do snižujících a nebo zvyšujících řádků DP nic nepíšu, protože příslušné pohyby šoupnu do nastavených NEDAŇOVÝCH účtů a pak už jen na přiznání manipuluju s DAŇOVÝM ziskem namísto účetního zisku.
U toho paušálu na dopravu jsem napsal blbinu, protože ten jaksi podvojně nenapíšu - není proti čemu (teda alespoň myslím) :-)
... nejde napsat 48000 Kč ... MD 5xxx/D Ministerstvo ...
Zdravím :-) myslíte
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_10366.html?year=0
???
O tom vím, to jsou u mne pro DPFO řádky 105, 106
nebo myslíte jiný pokec ? Páč tohle není pokec, ale ze strany MFČR nařízení ... Pokud je ještě jiný pokec jinde, dejte mi sem link, PLS :-)
Díky
>>>U toho paušálu na dopravu jsem napsal blbinu, protože
>>>ten jaksi podvojně nenapíšu - není proti čemu (teda
>>>alespoň myslím) :-)
>>>
>>>... nejde napsat 48000 Kč ... MD 5xxx/D Ministerstvo
>>****************************************
>>Ne, na to ministrstvo financí ČDS se mrkněte, je tam
>>o tom pokec (kam s tím).
>
>Zdravím :-) myslíte
>
>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_10366.html?year=0
>???
>
>O tom vím, to jsou u mne pro DPFO řádky 105, 106
>nebo myslíte jiný pokec ? Páč tohle není pokec, ale ze
>strany MFČR nařízení ... Pokud je ještě jiný pokec
>jinde, dejte mi sem link, PLS :-)
Není čistě náhodou v tom pokecu něco o ř. 102?
Čtěte důsledně a pok vynechte smajlíky!
>Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2011 19:31
Může mi někdo vysvětlit, proč by paušál na dopravu případně nedaňové položky MUSEL být povinně být místo v účtu POUZE na daňovém přiznání ?
Přece když paušál dám do účta jako DAŇOVÝ (třeba 4*12000)
a naopak nedaňové položky dám na nedaňový účet, tak už to NEMUSÍM psát extra do přiznání.
V případě, že mi účetní software umí vyjet účetní zisk a daňový zisk, tak není důvod to psát do přiznání tak, že použiju účetní zisk
a vyplňuju Zvyšující a Snižující řádky ...
Místo toho použiju dańový zisk, který už zohlední nedaňové účty a je to hotovo !
O té informaci na stránkách MFČR vím, ale to přece není zákon !!!