Re: FVE
Souhlasím, že pokud jde o FVE, tak je v tom dost velký zmatek a spousta rozdílných názorů. Zde jsou moje poznatky:
1) zařadit FVE po jednotlivých částech, a to minimálně zvlášť konstrukce - 4. odpisová skupina (nebo u dočasné stavby = délka trvání), a dále zvlášť technologie - pravděpodobně 3. odpisová skupina (střídače určitě 3. odpisová skupina, kabeláž 4. odpisová skupina a panely někde uvádějí 2. sk., někde 3. sk.)
2) datum zařazení = my bereme datum dle protokol o první paralelním připojení (=u nás kontrola z ČEZu), nebo myslím ještě lépe datum prvního dodání elektrické energie (osazení elektroměrem)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2011 9:34
Dobrý den,
pročítala jsem tu minulé diskuze týkající se FVE a nejsem z nich moc chytrá.
Nejprve bych se ráda zeptala, zda nevíte někdo o nějaké publikaci, která by tyto postupy (odpisy, daňové povinnosti) nějak souhrnně a srozumitelně vysvětlovala.
Chtěla bych požáedat o radu.
Máme FVE na s.r.o. zapojenou do sítě v 12/2010, to proběhl pouze zkušební provoz.
Od 1/2011 už FVE dodává el. energii do sítě.
FVE je na střeše domu, který nemá s.r.o. v majetku. Výkon FVE je 39,96 kwp.
Nevím, jak správně zavést do majetku. Vyfakturovanou ji mám jako celek, ale někde jsem zde vyčetla, že by měla být technologická část samostatně a různé příslušenství (nosníky) také vzlášť. Neporadil by jste mi někdo odpisovou skupinu, nebo alespoň paragraf k tomu příslušenství.
A ješte dotaz. Vzniká mi nějaká jiná povinnost, kromě k DPPO a srážce z bonusů (kterou si provádí odběratel automaticky na faktuře) Nepodléhá třeba srážkové dani (někde jsem postřehla větičku, že snad ano?
děkuji všem za rady.