Re: OSVČ a DPČ
Samostatná výdělečná činnost se v roce 2011 považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ, která není účastna nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, v kalendářním roce
vykonávala zaměstnání
Zaměstnáním se rozumí činnost zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců a jde-li o osoby uvedené v § 5 odst. 1 písm. w) a x) ZDP, účast na důchodovém pojištění.
>>Jsem OSVČ a mám možnost vzít další práci, která se
>>liší od mého podnikání. Proto jsem se rozhodla, že
>>asi
>>nejvýhodnější by bylo uzavřít DPČ (kvůli důchodu).
>>Budu
>>nadále OSVČ hlavní nebo vedlejší, anebo rozhoduje
>>výše
>>příjmu? Pokud bude z DPČ příjem vyšší, přecházím
>>automaticky na OSVČ vedlejší? Děkuji
>
>Samostatná výdělečná činnost se v roce 2011 považuje
>za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ,
>která není účastna nemocenského pojištění osob
>samostatně výdělečně činných, v kalendářním roce
>
>vykonávala zaměstnání
>
>Zaměstnáním se rozumí činnost zakládající účast na
>nemocenském pojištění zaměstnanců a jde-li o osoby
>uvedené v § 5 odst. 1 písm. w) a x) ZDP, účast na důchodovém
>pojištění.
Nemocenské poj. si platím. Takže, když budu mít příjem z DPČ vyšší než z podnikání, tak jako OSVČ budu vedlejší? Ještě jednou moc děkuji za odpověď.
>
Pokud jako OSVČ platíte nemocenské pojištění, tak jste od letošního roku vždy OSVČ na hlavní činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
30. 3. 2011 10:05
Jsem OSVČ a mám možnost vzít další práci, která se liší od mého podnikání. Proto jsem se rozhodla, že asi nejvýhodnější by bylo uzavřít DPČ (kvůli důchodu). Budu nadále OSVČ hlavní nebo vedlejší, anebo rozhoduje výše příjmu? Pokud bude z DPČ příjem vyšší, přecházím automaticky na OSVČ vedlejší? Děkuji