Oprava - DPH od 1.4.2011

• (neregistrovaný)

30. 3. 2011 11:35

Dobrý den,

nevím jestli jsem správně pochopila novelu zákona o DPH - opravu základu daně a výše daně.

Opravu musím provést vždy, už nemám možnost volby jako do 31.3.2011

V případě běžných oprav, které se týkají např. zrušení zd. plnění, vrácení zboží, slevy po DUZP.... (§42 )
    - provádím opravu v běžném období
    - vystavím opravný DD ( stále se může jmenovat dobropis nebo vrubopis, ale musí mít náležitosti opravného DD)
    - musím vystavit do 15 dní od zjištění
    - pokud se jedná o zvýšení - opravu provedu v období opravy
    - pokud se jedná o snížení - opravu provedu podle data doručení opravného DD odběrateli.

V případě oprav chyb - jako špatná sazba daně, nebo i např. když vystavíme fa, že jsme dodali zákazníkovi 15 ks ale fyzicky došlo 10 ks? ( §43)
    - opravu provádím v dodatečném DP

Chápu to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2011 12:46

Peťka (neregistrovaný)

Re: Oprava - DPH od 1.4.2011
      A na daňovém dokladu musí být uveden důvod opravy - když se vrací zboží, stačí tam uvést jen název toho zboží a počty, nebo musím ještě vypsat - vrácení zboží?

• 30. 3. 2011 13:06

J.V. (neregistrovaný)

Také se snažím prokousat novelou. Také jsem to pochopila tak jak píšete. Jen §43, nevím jestli tam patří i oprava z 15 na 10 krabiček.
      Ale dál jsem se dočetla, že opravný doklad má mít stejné evidenční číslo. To znamená, že bude mít číslo stejné jako původní faktura ?

• 30. 3. 2011 13:13

Peťka (neregistrovaný)

Opravný DD bude mít jiné číslo, ale na tomto dokladu musí být uvedeno číslo původní fkatury.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).