Důchodce jako společník formy - odměna?

• (neregistrovaný)

30. 3. 2011 15:55

Dobrý den,

prosím o radu - pokud je náš jediný společník důchodce - chce od nás odměnu - např. čtvrtletní. Jakým způsobem se to daní?A co s pojištěním - sociálním a zdravotním?

Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2011 16:31

Kara (neregistrovaný)

Re: Důchodce jako společník formy - odmě
      Mám to chápat tak, že ten důchodce je jediným majitelem s.r.o. a chce si vyplácet nějaké peníze? Nejjednodušší bude, když si občas napíše dohodu o provedení práce (max. 150 h v kal. roce), třeba každý měsíc. Z ní se neodvádí žádné pojištění, ale protože jako důchodce je pojištěn státem, tak nemusí žádné zdravotní pojištění platit. Na důchod mu tento příjem taky nepůjde, ale jemu už to taky vadit nemusí. Pokud nemá ještě někde jinde zaměstnání, ve kterém by měl podepsané daňové prohlášení, tak podepíše zde a bude se mu od daně odečítat sleva na poplatníka.

• 31. 3. 2011 9:22

Magda K. (neregistrovaný)

Děkuji - ano, je jediným majitelem a bude chtít vyplácet odměny..ale ne zase malé odměny (do 10 tis. měsíčně - tak nevím jak to pak smrsknu na 150h za rok, ale určitě by to šlo:)). Jde mi o to, zda se mu nemůže vyplácet jen odměna za to, že je společník? A jak je to pak s daněmi a pojištěním

• 31. 3. 2011 12:58

Kara (neregistrovaný)

Tak to zase není tolik, mám zde na DOPP vyšší částky. Tu dohodu by ale musel mít sjednanou na nějakou práci, která by se netýkala vedení firmy (např. úklid, oprava něčeho apod.), aby to nemohl někdo napadnout.
      Ale pokud to budete vyplácet jako odměnu jednatele nebo společníka, pak platí toto:
      Při odměně pod 6200 se z ní srazí 4,5% zdravotního pojištění a firma odvede 9%. Sociální se nesráží. Když podepíše dańové prohlášení, tak se z daně uplatní sleva na poplatníka.
      Při odměně 6200 a více se z ní srazí 4,5% ZP a firma odvede 9%. Sociální se srazí 6,5% a firma odvede 21,5%. Podepíše prohlášení a z daně se uplatní sleva na poplatníka).
      Ani v jednom případě nebude nemocensky pojištěný, není nárok na nemocenskou.

• 31. 3. 2011 20:01

Magda K, (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za ochotu - pomohla jste mi, děkuju :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).