Re: zaměstnanec z EU - mzdové prosím sp
řešila sem to samé, Slovák s pracovištěm na Slovensku. Je třeba posoudit, zda vám nevznikne povinnost založit stálou provozovnu v SK a přihlásit se tam jako plátce DPFO, DPH a DPFO(dle Smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a SK č. 100/2003 Sb, zejména článek 5 - provozovna a čl. 4 - o rezidentství) Moc administrativy, není to vhodná varianta. Protože pokud zanec na SK bude vykonávat činnost na SK více jak 6 měsíců a nebude tam vykonávat pouze práce přípravného charakteru, nebo nějaký sběr dat, tak jste povinni založit stálou provozovnu, odvádět DPH z činnosti na SK, platit DPPO z činnosti na SK a DPFO za zance.
Co se týče mezd, lze zažádat FÚ v ČR o zrušení povinnosti odvádět srážky daně zance do CŘ a u Fú na Slovensku se registrovat jako plátce daně DPFO na SK a odvádět tam. Zanec bude daň. nerezidentem. A pokud Vám donese potvrzení A1 od Slovenské sociální poj, bude spadat i pod slovenský systém pojištění a vy jako zatel budete za něj odvádět pojištění dle slovenské legistlativy na SK (opět povinnost registrovat se na SK). Se zdravotním myslím je to obdobné. - registrovat se na SK a odvádět tam.
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Ale nemám v tom zkušenosti, jen mám informace, které jsem si z vlastních sil posbírala všude možně. Bylo bych ráda, kdyby mě to někdo potvrdil:-))
Jinak přeju hodně štěstí, jsou to totiž samé "chuťovky"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 9:10
Dobrý den,
nabíráme zaměstnance z EU slováka... jsme firma registrovaná v ČR nemáme na slovensku žádnou provozovnu a ani tam nejsme k ničemu registrovaní..
Zaměstnanec z EU slovák pro nás bude vykonávat servisy po celém Slovensku ... jeho výkon práce bude na Slovensku ... jak provádět mzdy? na FU v ČR mi řekli že si mám zavolat na Slovensko jak to bude ale tam mi řekli že to neví ... co teď s tím? Poraďte prosím sem zoufalá.
S pozdravem