Pergola

• (neregistrovaný)

31. 3. 2011 11:15

Dobrý den, jsem trochu jelen ze sdělení mé účetní. Vlastním hospůdku s penzionkem. Jsem plátce DPH, vedu daňovou evidenci. V létě si chci nechat postavit pergolu ze dřeva. Cena bude asi 30 000,- Kč. Moje účetní mi tvrdí, že teď podle nového stavenbího zákona budu muset odvést DPH z této stavby nebo si nebudu moct uplatnit DPH. Já nevím jestli jsem ji špatně pochopil nebo jak to vlastně je. Můžete prosím někdo poradit. Díky Jirka.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2011 12:08

B.S. (neregistrovaný)

Re: Pergola
      By mě zajímal ten paragraf, dle jakého vám řekla toto sdělení...
      Jestliže něco stavím,přistavuji k své ekonomické činnosti, uplatním si DPH...
      toto je platné od 1.4.2011 a najdete to na stránkách MF.....
      Uplatňování daně u dlouhodobého majetku vytvořeného vlastní činností
      Zákon o DPH zavádí specifická pravidla pro uplatňování daně na výstupu a odpočtu daně na
      vstupu u majetku, který splňuje tyto podmínky:
      1. je dlouhodobým majetkem,
      2. vytvořeným vlastní činností a
      3. je určen pro použití částečně pro účely s nárokem na odpočet daně a částečně pro účely
      bez nároku na odpočet daně.
      6.1. Vymezení majetku, na který se specifická pravidla vztahují
      Definice dlouhodobého majetku pro účely DPH
      Zákon o DPH zavádí definici dlouhodobého majetku v § 4 odst. 3 písm. d), a to v případě
      pozemků ve vazbě na zákon o účetnictví a v případě ostatního majetku dlouhodobého
      charakteru ve vazbě na obsahové vymezení v zákoně o daních z příjmů.
      Dlouhodobým majetkem pro účely DPH se rozumí:
       hmotný majetek, jehož vstupní cena je vyšší než 40 000 Kč,
       odpisovaný nehmotný majetek, jehož vstupní cena je vyšší než 60 000 Kč,
       pozemky, pokud nejsou zbožím,
      za podmínky, že jsou obchodním majetkem plátce, tj. slouží nebo jsou určeny k
      uskutečňování jeho ekonomických činností.

• 31. 3. 2011 12:36

Jirka.. (neregistrovaný)

děkuji moc za odpověď. Takže ani nevíte o žádných omezeních, které by se tohoto týkali. V případě, že by nebyl truhlář, který bude dělat prgolu plátce DPH, tak se přece pro mě také nic nemění. Jen neuplatním DPH a budu odepisovat z celkové částky, pokud to bude nad 40 000,- Kč. Ani v tomto případě nemusím přece nic odvádět....Jinak poukazovala na nově platný zákon a pochopil jsem, že stavební....

• 31. 3. 2011 12:50

B.S. (neregistrovaný)

Ano přesně tak.....o jediném zatím zákoně vím, co jsem Vám zhruba viz.výše vypsala....

• 31. 3. 2011 12:53

B.S. (neregistrovaný)

Není zač...:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).