Re: pomoc dovolená +mateřská
Od lékaře dostanete žádanku(formulář) o PPM , kde V8m určí pravděpodobné daqtum porodu. Od tohoto dataq si spočítáte Vašich 8 týdnů a nejdříve od tohoto data můžete požádat o PPM.
( o nástupu na PPM si rozhoduje zaměstnankyně).POdepíšete, odevzdáte zaměstnavateli a te již učiní vše potřebné. Pokud budete mít jedno dítě , trvá PPM 28 týdnů.Průměr se stanovuje z rozhodného období 12 kal.měsíců před nástupem na PPM, ve Vašem případě jakobyste šla 6 týdnů před předpokl.datem porodu.
S dovolenou si nelámejte hlavu dopředu - zapamatujte si však důležitou věc : požádejte pak zaměstnavatele a to dříve, než V8m skončí PPM o čerpání dovolené tak, aby navazovala na sskončení PPM. Proto, aby Vám nebyl nárok zkrácen za dobu rodičovské dovolené.Po skončení ŘD budete žádat o rodič.dovolenou nejdéle do 3 let věku dítěte u zaměstnavatele. Ten, kdo o ŘD nepožádá tak, jak jsem Vám psala, bude mít nárok zkrácen a nevyčerpanou dovolenou převedenou do návratu z RD.
Nástup MD určuje lékař dle termínu porodu, pokud Vám tam napíče 8 týdnů před není problém. Nárok na dovolenou máte za dny do ukončení MD tedy do nástupu rod.dov. při jednom dítěti 28 týdnů u dvojčat 37 týdnů. Na dovolenou nastoupíte po ukončení mateřské dov. a až ji dočerpáte, tak budete pouze na RD. Vliv dovolené na rod. příspěvek nemá.
můžu požádat o vysvětlení mateřská dovolená a rodičovská dovolená pořád v tom mám zmatek.kdž nastoupín na MD 1.7.2011 tak kdy skončí MD a bude následovat rod.dovolená,děkuji
Mateřskou dovolenou budete mít v zaměstnání po dobu čerpání peněžité pomoci v mateřství. Začne-li vám 1.7., tak do 12.1.2012. Před ukončením MD si v zaměstnání požádáte o čerpání dovolené. Možná vám to vyjde i na 1/12 dovolené za rok 2012. Potom v zaměstnání požádáte o rodičovskou dovolenou, záleží na vás, na jak dlouho. Nejdéle do 3. narozenin dítěte. Rodičovský příspěvek můžete čerpat už v době dovolené, po skončení PPM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 12:31
potřebuji poradit moc tomu nerozumím.kdy mám jít na MD když termín porodu je různý a chci jít těch 8 týdnů na MD.můžete mi udělat nějaký příklad at si to odvodím.MD trvá 6 měsíců?jak to tedy bude s dovolenou.když mám nárok 20 dní vybrala jsem 2 dny čili 18 dní zbyde a na MD podle mě půjdu od 1.7.2011 čili do konce roku bych byla na MD.vyplnuji něco na to že chci jít na MD už 8 týdnů před.děkuji za všechny rady