Re: Odevzdane DPFO - dolozeni studia
TAk tam napište. Jde Vám také o slevu na studenta ne ?
Studentem jste do konce srpna pokud Vám nebylo 26 let a
v době tzv.posledních prázdnin nevykonávala žádnou pojištěnou
činnost po celý měsíc červenec nebo celý srpen a nepobírala
hm.zabezpečení z ÚP. Ta činnost by nevadila,pokud byste byla student VŠ a jednalo by se o úspěšně zakončené studia. Za studenta byste byla považována jen ještě jeden měsíc po skončení studia.
Hospodářka školy ví přesně co znamená potvrzení o studiu, protože to dává skoro všem. Zkuste jí zavolat , aby to poslala poštou.
Dekuju vsem za odpovedi.
Studovala jsem stredni skolu a pri odevzdani DPFO jsem mela dan jen neco kolem 2000,-, takze po sleve na poplatnika nulu. Ani sleva na studenta uz mi nic stejne nezmeni, takze zrejme nebude potreba davat opravne DP?
Snazim se delat na sebe, platim si vsechno a pak jeste resim FÚ. :(
V tom případě (když nechcete slevu na studenta), tak snad potvrzení o studiu není třeba. Vy přiznáváte příjmy, které jste měla, a nemusíte dokazovat, co jste neměla. Kdybyste se těch 8 měsíců válela doma, tak taky nemáte žádné "potvrzení".
No podle mého by snad stačilo napsat prohlášení, že jste od.. do.. neměla žádný zdanitelný příjem, po tuto dobu jste byla pouze studentem. Paní chce mít podložený celý rok. Pro případnou kontrolu spíše chce mít doloženo, že jste, než jste začala podnikat, nezapoměla uvést např. příjmy ze zaměstnání. Pokud nebudete uplatňovat slevu na studenta, tak by snad nemusela na tom potvrzení trvat.
Podle mého je to vyložená buzerace. Když už podává DP, píše tam příjmy které MĚLA. A protože tam nic jiného nepíše, tak snad je jasné, že další příjmy NEMĚLA. Jestli studovala nebo se flákala je přece úplně jedno.
Potvrzení o studiu potřebuje pro uplatnění slevy na studenta, to není žádný důkaz o nepříjmech.
Já bych jí na telefonickou výzvu nic nenosila, počkala bych, až něco zplodí písemně, tam by musela uvést, proč to chce...
Nechci se nikoho zastávat, ani jedné ani druhé strany. Možná Vám je jasné, že pokud tam žádné příjmy nenapíše, je jasné že žádné neměla. Pokud DP zpracovává účetní, př. poradce, tak si myslím, že bude vše OK. Pokud si přiznání ale vyplňuje člověk doma sám, pak tam tolikrát napíše různé věci. Zkuste si pročíst historii této diskuze a dotazy typu jaké příjmy se uvádí do přiznání. Ano hnát paní přes celou republiku pro potvrzení o studiu by asi byla zbytečná buzerace, to uznávám. Proto jsem poradila to čestné prohlášení, protože jakmile Vám už FÚ pošle výzvu, tak to čestné prohlášení stačit nebude a pak bude muset doložit to potvrzení, pokud na něm bude FÚ trvat. Víte, kolikrát jsem už slyšela od klienta, že do DP dává jen příjmy z podnikání, protože z příjmů z práce mu už zaměstnavatel přiznání podal? A na FÚ určitě mají taky spoustu zkušeností a proto si prověřují, zda někdo na něco nezapoměl.
Souhlasím s Váma, že potvrzení o studiu dokládá pouze to studium, nikoli to, že nebyly v tomto období žádné příjmy. Proto si taky myslím, že prohlášení, že nebyly žádné příjmy od.. do.. by bylo logičtější.
Paní Líbo, tak to máme stejnou zkušenost..nesla jsem na náš FÚ DP manžela a taky po mě chtěli potvrzení od ÚP...i když si v evidenci nepřivydělával, stejně tam musel...on, protože mě ho paní z ÚP nevydala...takže skončit v práci dříve, stihnout oba úřady, prostě zbytečná "buzerace" ze strany úřadů, se kterou jsem se letos setkala poprvé (nikdy dříve potvrzení nechtěli)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 12:48
Dobry den,
jsem OSVC od zari, predtim jsem v kvetnu maturovala, ale studentem jsem byla az do konce srpna, pokud se nemylim.
Tak jsem odevzdala danove priznani a volala mi z tama pani, ze jsem uvedla podnikani jen 4 mesice a co jsem delala predtim. Rekla jsem ji, ze jsem studovala a zacala po mne chtit nejake osvedceni o studiu. A pry co nejdrive at to donesu.
Bydlim pres celou republiku nez jsem studovala a ted nevim, co s tim, protoze tam nemuzu jet.
Poradite prosim nekdo?
Diky moc, Katka