Nárok na odpočet DPH po 1.4.11

• (neregistrovaný)

31. 3. 2011 13:35

Dobrý den, prosím o názor. V novele zákona je v § 73 uvedeno, že při odpočtu daně musím mít daňový doklad a uplatnit nárok mohu nejdříve za zdaňovací období, kdy jsem splnil podmínku, že při uplatnění odpočtu mám daňový doklad.

Jestli tomu správně rozumím, tak není rozhodující datum přijetí dokladu, ale datum sestavení daňového přiznání, kdy si uplatňuji nárok na odpočet.

Alternativně by šlo použít datum zapsání do evidence, tedy datum zaúčtování. V žádném případě tam ovšem nevidím datum doručení daňového dokladu. Mýlím se?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2011 14:16

David Z. (neregistrovaný)

Re: Nárok na odpočet DPH po 1.4.11
      Doplnění:

Nárok na odpočet uplatňuji buď v daňovém přiznání nebo při daňové kontrole. V zákoně je text "při odpočtu" musím mít daňový doklad, což při sestavení daňového přiznání mám. Problém zůstává odst.2, který říká, že při sestavení daňového přiznání (rozuměj při odpočtu daně) což je vždy následující měsíc musím mít daňový doklad, což mám, a že mám nárok na odpočet (který jsem si již ale uplatnil) až v tom aktuálním zd.období. Zákon tedy nesmyslně říká, že si nejprve musím v daňovém přiznání uplatnit odpočet a ověřit, zda mám daňový doklad ale nárok mám až další zd.období.

Podle toho zákona všechna plnění za duben 2011 lze uplatnit až v daňovém přiznání za květen v červnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).