Re: nový zaměstnanec
Když něco nevím, tak nejdřív hledám a až pak se ptám. V tomto případě jsem ale ještě nenarazila na podobný dotaz, kdy uchazeč o zaměstnání byl v evidenci ÚP déle jak rok v příp. řešení potvrzení o zaměstnání. Pokud by zam-ec měl skutečně exekuci, tak by mě (i v příp. když budu obeznámená úřadem práce či nikoli) exe.úřad zaslal platební příkaz o nařízení exekuce. A co s týče nemoci, tak ty se už na potvrzení stejně nevypisují. Takže si nejsem jistá, zda ZL musím nutně od zam-ce vyžadovat...?
Já si vždy o zaměstnance k potvrzení o evidenci ÚP vyžaduji poslední ZL. Nevidím problém v tom, že by ho nedonesl, při odchodu ho dostane a na ÚP jim stačí dodat kopie. Takže bych si ho vyžádala.
Obč.soudní řád, § 294 Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
Takže nemůžete čekat, až exekutor vyčmuchá, kde dotyčný pracuje a pošle Vám nařízení exekuce. To také může trvat pár měsíců, ale Vy jste povinna provádět mezitím srážky podle záznamů minulého zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 13:55
Je nutné vyžadovat od nového zam-ce potvrzení o zaměstnání, když rok zpět byl veden na ÚP? Je nutné ZL vyžadovat vždy hlavně z důvodu exekucí? Nebo v příp. exekucí dostatnu tuto infomraci od ÚP (a pak už ZL není nutný). Děkuji za vysvětlení