Nový zaměstnanec

• (neregistrovaný)

31. 3. 2011 13:55

Je nutné vyžadovat od nového zam-ce potvrzení o zaměstnání, když rok zpět byl veden na ÚP? Je nutné ZL vyžadovat vždy hlavně z důvodu exekucí? Nebo v příp. exekucí dostatnu tuto infomraci od ÚP (a pak už ZL není nutný). Děkuji za vysvětlení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2011 14:16

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: nový zaměstnanec
      Toto se zde velmi často propírá, zkuste odpověď v historii.

• 31. 3. 2011 14:25

luna1 (neregistrovaný)

Když něco nevím, tak nejdřív hledám a až pak se ptám. V tomto případě jsem ale ještě nenarazila na podobný dotaz, kdy uchazeč o zaměstnání byl v evidenci ÚP déle jak rok v příp. řešení potvrzení o zaměstnání. Pokud by zam-ec měl skutečně exekuci, tak by mě (i v příp. když budu obeznámená úřadem práce či nikoli) exe.úřad zaslal platební příkaz o nařízení exekuce. A co s týče nemoci, tak ty se už na potvrzení stejně nevypisují. Takže si nejsem jistá, zda ZL musím nutně od zam-ce vyžadovat...?

• 31. 3. 2011 14:54

zdeni (neregistrovaný)

Já si vždy o zaměstnance k potvrzení o evidenci ÚP vyžaduji poslední ZL. Nevidím problém v tom, že by ho nedonesl, při odchodu ho dostane a na ÚP jim stačí dodat kopie. Takže bych si ho vyžádala.

• 31. 3. 2011 22:36

Jiřka1 (neregistrovaný)

Obč.soudní řád, § 294 Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
      Takže nemůžete čekat, až exekutor vyčmuchá, kde dotyčný pracuje a pošle Vám nařízení exekuce. To také může trvat pár měsíců, ale Vy jste povinna provádět mezitím srážky podle záznamů minulého zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).