Re: OSVČ vedlejší-začínající
Den zahájení je datum, kdy jste začal fakticky vykonávat činnost, kdy vám vznikly první náklady. Není rozhodující, kdy jste měl první příjem. Budete OSVČ vedlejší z titulu zaměstnání, to se dokládat nemusí, jen to pak vyznačíte v přehledu ( po uzavření roku), povedete daňovou evidenci, tj. příjmy a výdaje v bance či v hotovosti. Důležité je vést evidenci majetku, pohledávek a závazků, ale jestli toho nebudete mít moc a budete inkasovat v hotovosti, třeba budete mít štěstí a pohledávky vám nevzniknou, všichni vše uhradí v daném roce.Pod 10 tis . stačí zjednodušený doklad. Za rok podáte přiznání k DPFO a vyplníte přílohu č.1 příjmy a výdaje a pak tabulku, kde je stav v pokladně,v bance, hodnota majetku, stav pohledávek a závazků. Předpokládám, že neuvažujete o zaměstnancích.
Podnikání zdar. Jestliže nedosáhnete rozhodné částky pro OSSZ, tj. tuším nějakých 59tis., nevznikne vám povinnost platit zálohy ani SP. Doplatíte zdravotní pojištění, to vám vyjde z přehledu a případně daň z příjmu, podle výše zisku.
Jako první výdaj už je vlastně poplatek za ŽL.Pokud budu uplatňovat výdaje paušálem(co bude výhodnější), stačí, když majetek jen povedu v evidenci, odpisy se v tomto případě neuplatňují. Zatím žádný nemám, nářadí jsem si pořizoval postupně už dříve. Jak je to s autem(cesty pro mat. a na montáž), co je nejvíhodnější? Při paušálu se ale stejně nic neuplatńuje, takže ani cesťáky.
Ještě prosím o názor na banku. Nechci zakládat další účet, mohu používat soukromý a položky vytahat z toho?
Po úřadech lítat nemusíte, živnosťák by jim to měl automaticky nahlásit, ale pro jistotu si tam zavolejte. Akorát ze sociálky vám příjde dopis s variabilním symbolem a sdělením, jesti musíte nebo nemusíte platit zálohy.
Ohledně vydání dokladů máte pravdu. Jen nezapomeňte na psaní daňové evidence, kde tyto příjmy zapíšete.
můžu otázku? sp a zp placená ze mzdy nemá nic společného s sp a zp z podnikání (OSVČ,vedlejší činnost).. do přehledů na ZP a SP se nazapočítává odvod ze mzdy na SP a ZP? a při pvním rokem podnikání se zálohy paltí až po podání přehledu na OSSZ a ZP? pokud OSVČ bude ve ztrátě nebo na nule,tak opět další roky neplatí ani min.zálohy? děkuji Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 17:18
Jsem zaměstnán a vyřizuji si ŽL jako vedlejší činnost(ŽL má být hotov 4.dubna. Podle pokynů musím do osmi dnů od vzniku oprávnění nahlásit živnost na ZP, do třiceti dnů na FÚ, ale na OSSZ do osmi dnů následujícího měsíce od faktického zahájení. Tzn. ode dne, kdy budu mít první příjem? I když je to třeba za dva měsíce?
Ještě prosím o praktickou radu (jsem začátečník). Musím si nechat udělat razítko a při prodeji výrobků vydám paragon s udanou cenou, razítkem a podpisem? Nic víc nemusím? Popř. vydám nad 10tis fakturu a na základě těchto dokladů za rok zjistím výši příjmů z podnikání? Jedná se mi o to, jak to v praxi zavést, aby to bylo pro mne nejjednodušší, nerad papíruji, je to pro mě "trest".