Nemocenská

• (neregistrovaný)

1. 4. 2011 11:37

Dobrý den, jsem 8 měsíců po operaci páteře a na invalidní důchod nemám nárok a lékař mě uschopnil. Mám zaměstnání, které je fyzicky náročné a bojím se, že kdybych šla po nějaké době znovu na nemocenskou jestli mi na tu samou nemoc bude vyplácená nemocenská.
    Lékař mi také napsal zprávu o mém zdravotním stavu zaměstnavateli a zajímalo by mě když pro mě zaměstnavatel nenajde uplatnění v jiném zařazení a dá mi výpověď jestli mám nárok na odstupné.

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2011 11:54

Jitule (neregistrovaný)

Re: Nemocenská
      Jste ve složité situaci. Zřejmě by to chtělo domluvit se se zaměstnavatelem o dalších možnostech zaměstnávání. Zaměstnavatel vás může poslat k závodnímu lékaři, aby zjistil, zda jste nadále schopna vykonávat původní práci. Pokud napíše, že jste DLOUHODOBĚ pozbyla způsobilost konat tuto práci, pak má zaměstnavatel výpovědní důvod pro výpověď dle § 52 e). V tomto případě není nárok na odstupné. Po dvouměsíční výpovědní dobu vám může zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku-je to považováno za překážku na straně zaměstnavatele-viz. § 208. Pokud bude zaměstanvatel moci, může vás převést i na jinou vhodnou práci, případně se můžete domluvit na zkráceném úvazku. Bude-li zaměstnavatel vstřícný, věřím, že to společně nějak vyřešíte. Ohledně nároku na nemocenské při dalším marození nevím. To by bylo třeba řešit asi s lékařem, případně zdravotní pojišťovnou nebo správou soc.zabezpečení. Možná byste mohla požádat i o částečný invalidní důchod-nově ID I. nebo II. stupně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).