Re: zpětně dohlášený zaměstnanec
Přihlásit zaměstnance zpětně od r.2008 do toho bych vůbec nešla.
To je dost problematické. Divím se, že sociálka toto akceptovala, když mají v zákoně, že nový zaměstnanec se musí přihlásit do 8 dnů. Samozřejmě se bude měnit účetnictví, t.zn. podat dodatečné přiznání za roky 2008. 2009 a 2010. A kde byl v té době 2008 - 2010? Nebral náhodou třeba podporu od ÚP?
Bohužel pan podnikatel si to nenechal vysvětlit :( Nahlásil si ho tam osobně a za mnou s tím přišel jako s hotovou věcí. Zaměstnanec je kamarád, který v tu dobu nebyl vůbec nikde hlášen a neplatil si právě ani povinné odvody. Takže já to ted potřebuji nějak účetně vyřešit. O možné pokutě a kontrole jsem jim již říkala
A oni souhlasí i s dodatečným daňovým přiznáním za ty roky zpětně? Vždyť to bude změna i na př. v pokladně, odkud se hotově mzda vyplatí, přitom proběhly inventury účtů a byly jistě v pořádku. Pokud se dají jeho mzdy do mzdových nákladů, pak je otázkla co proti tomu tento zaměstnanec přinesl firmě ve výnosech, když tam vlastně nepracoval? A těch problémůs tím spojených je více.l
Udělejte si interní zápis. O výši mzdy nového pracovníka, o nahlášení na OSSZ a ZP,.. K datu, kdy Vám podnikatel vše oznámil. A nechte mu ho podepsat.
Zaúčtejte vše v aktuálním roce, nedaňově. Nechte si od podnikatele podepsat, zda chce zpracovat dodatečná daňová přiznání. Také mu oznamte, kolik si za dodatečné přehledy, mzdy, podklady pro dodatečná daň.přiznání budete účtovat.
Mzdy se dodatečně vyplatí z pokladny a to vše až tento rok. Za ty předcházející roky bude mít výplatu ve výši životního minima a ted akutálně 30000,- Kč.. Původně si pan podnikatel myslel, že se mu udělají nulové přehledy, s tím že zaměstnanec byl sice zaměstnán, ale nepobíral žádnou mzdu. Což podle mě ale nejde. Myslíte tedy, že by šlo vše zaúčtovat do letošního roku nedaňově a mzdy vyplatit ted z pokladny?
pokud jste zam-ec, tak Vás lituji, protože to "smrdí" velikým průšvihem
nevím, jak chcete doplácet mzdu ve výši životního minima, když se musí vyplácet alespoň zaručená mzda dle zákona
jak chcete doplácet mzdu za 3 roky zpětně?
To si myslíte, že kontroloři/rky (ze ZP, OSSZ, FÚ) jsou tak naivní, že to neprokouknou?
Vidím to na pořádné pokuty + penále.
nevím, co p. podnikatele vede k takovému kroku
být kontrolorem, tak bych ho podezírala z toho, že zaměstnává lidi a vyplácí jim mzdu tzv. načerno
když se "spletl" u jednoho zam-ce a nyní ho chce "zlegálnit" po 3 letech, tak jistě se nejedná jen o jednoho zam-ce, ale takových jich tam má více
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2011 12:18
Dobrý den, potřebovala bych poradil. Podnikatel FO vedoucí PU si přihlásil zpětně na VZP a soc. svého známého jako zaměstnance. Nahlásil ho od roku 2008. Je mi jasné, že tedy se udělají přehledy, doplatí chybějící pojistné plus penále, ale jak to mám udělat v účetnictví? Mohu nějak až ted v roce 2011 nebo musím otevřít roky 2008 -2010 a tam to vše upravit?
Moc děkuji za rady, ještě jsem se s tím nesetkala a nikde nic k tomu nenašla.
Jana..