Re: špatně provedený výpočet daně z příj
Pokud jste vyplnila v žádosti o zúčtování oddíl sleva na manžela, tak Vám měl slevu dát. Stává se, že se účetní přehlédne. Buď ať to opraví a zbytek vrácené daně Vám dá ve mzdách za březen nebo si vyžádejte potvrzení o zdanitelných příjmech a podejte přiznání. Na tom potvrzení bude vyplněno, že zúčtování bylo provedeno a vrácená daň činila x Kč. Vy údaje dáte do přiznání, uplatníte slevu na manžela a rozdíl té daně Vám vrátí FÚ. Jelikož jste neměla povinnost podávat přiznání, tak nic nemáte promeškané, pro Vás neplatí povinnost mít ho podané do 1.4., jako to platí pro ty, kdo ho podávat musí.
Jen chci připomenout, že nestačí, že manžel nemá zdanitelné příjmy, protože za vlastní příjem se považují i příjmy nezdanitelné (důchod, podpora, nemocenská...). Jestli tedy součet jeho příjmů nepřesáhl 68000, můžete ho uplatnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2011 16:56
Dobrý den,
každý rok vyplňuji a podepisuji zaměstnavateli prohlášení poplatníka daně z příjmů a letos v roce 2010 jsem zjistila, že mi zaměstnavatel nedal slevu na dani na manžela za rok 2010 a i za rok 2009 , přesto, že jsem v prohlášení o ní žádala (manžel nemá žádný zdanitelný příjem a žije se mnou ve společné domácnosti). Za rok 2010 mi zaměstnavatel slevu na dani po upozornění opravil, slevu na dani dopočítal. Může mi nědo poradit, co mám dělat, když mi zaměstnavatel nedal slevu na manžela v roce 2009. Zaměstnavatel se k tomu staví laxně, a nechce mi poradit, že prý má smůlu.
Děkuji za odpověď Karolína