Re: Jak si stanovit plat jako jednatel s
jednatele jmenuje VH nebo jediný společník svým rozhodnutím. Pokud bude uzavřena smlouva o výkonu funkce jednatele a v ní sjednáno, že bude funkce vykonávána bezúplatně, tak to má platnost. POkud bude sjednána úplatnost, musí to rozhodnout VH nebo jediný společník, žádný plat si jednatel sám nestanovuje. Pouzev případě, že byste byl jediný společník-zakladatel, tak svým rozhodnutím určíte výši odměny za výkon funkce.
>Dobrý den,
>
>děkuji za odpověď. Ještě se zeptám, šlo by to i místo
>platu odměny?
přiznám se, že tomuto dotazu vůbec nerozumím.
Jsem zaměstnán na HPP a jako jednatel
>jsem na VPP. Vzniká mi povinnost platit OSSz a ZP?
>toto zase nedělám, takže neznám, nemohu sloužit.
>Děkuji
Trochu jste se do toho zamotal. Plat dostávají státní zaměstnanci. Mzdu dostávají zaměstnanci v podnikatelském sektoru. HPP a VPP už neexistuje. Jako jednatel nemůžete být zaměstnán na žádný pracovní poměr. Z odměny jednatele se platí ZP, pokud nemáte jinde placené minimum, tak se doplácí do minima. DP se platí od určité výše, nevím přesně, myslím, že kolem 6000,- měsíčně. Nemocensky pojištěn jednatel není.
6000,- měsíčně.
>>Nemocensky pojištěn jednatel není.
>
>Dobrý den,
>
>děkuji za odpověď. Vím jaký je rozdíl mezi platem a
>mzdou :-), ale děkuji za opáčko :-) Nicméně, pokud tedy
>jsem někde zaměstnán, nemohu být v současnosti i
>jednatelem své společnosti ???????
>
>Děkuji
můžete,nic tomu nebrání.
Můžete. Ale jednatel nepracuje na základě pracovní smolouvy, ale např. mandátní. každopádně musí být jednoznačně stavnoveno co spadá do pravomoci jednatele a co do pravomoci zaměstnance (pokud budete v obou případech jedna osoba). Pracovní náplň zaměstnance (např. ředitel, účetní apod.) se nesmí shodovat ani překrývat s pracovní náplní jednatele - když to jsou stejné osoby.
>
>Můžete. Ale jednatel nepracuje na základě pracovní
>smolouvy, ale např. mandátní.
mandátní ne, přesnější je uzavření smlouvy o výkonu funkce jedn. dle § 66 obch.zák.
každopádně musí být
>jednoznačně stavnoveno co spadá do pravomoci jednatele
proč, to stanoví jednoznačně obchodní zákoník
a co
>do pravomoci zaměstnance (pokud budete v obou případech
>jedna osoba). Pracovní náplň zaměstnance (např.
>ředitel, účetní apod.) se nesmí shodovat ani překrývat s
>pracovní náplní jednatele
jednatel má stanovenu pracovní náplň? A kým prosímpěkně?
A ano, sem v obou případech jedna osoba. Zlatý časy na živnosti.
Tak si nejsem jist, zda to s.r.o. byl dobrý nápad :-) ale uvidíme :-) V předmětu podnikání mám volnou živnost ale bez uvedení oborů. Je tam jen realitní činnost. Toto si myslím právník podělal, ikdyž sem mu výslovně říkal, jaké chci obory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 4. 2011 9:38
Dobrý den,
měl bych na Vás dotaz. Když se stanu jednatelem nové společnosti, co musím vše udělat? Musím si určit plat, to je jasné,ale jak?
Děkuji