Úroky z úvěru

• (neregistrovaný)

5. 4. 2011 8:56

Prosím o radu.
    Nemovitost byla zakoupena v době manželství za společné finance,ale ve smlouvě a tím pádem i na katastru nemovitostí byl zapsán pouze manžel , ale ze zákona je to majetek nás obou.V roce 2008 se dcera stala spoluvlastníkem této nemovitosti Na výpisu vlastnictví je zapasáno 1/2 manžel a 1/2 dcera.Poté si vzala dcera úvěr ve kterém jsme účastníky smlouvy o úvěru já i manžel. Do roku 2009 si dcera uplatňovala úroky z úvěru sama , ale pro rok 2010 jsem si je uplatnila já, jako spolumajitel nemovitosti (i když nejsem zapsaná na LV) a zároveň jako účastník smlouvy o úvěru. Nyní mi bylo sděleno FÚ, že si úroky uplatňovat nemůžu , protože nejsem uvedená na LV jako spolumajitel . Prosím poraďte co bych měla ještě doložit FÚ aby mě úroky byly uznány.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 4. 2011 9:26

právníik1 (neregistrovaný)

Re: úroky z úvěru
      Katastr zapíše to, co je mu doloženo přísl. listinami. Zda je to v souladu s obecným právem, nezkoumá. Darování podílu na nemovitosti dceři jen manželem je zpochybnitelné, právě s poukazem na to, že nemovitost fakticky byla v SJM. Zkuste dát na katastr společné prohlášení, že nemovitost jste nabyli za trvání manželství, že manželství trvá a že její 1/2 tedy máte v SJM.
      Jak je možné, že banka ten rozpor mezi zápisem a skutečností nezjistila, nerozporovala či nechtěla vysvětlit ? Jen manželem podepsanou zástavní smlouvu lze totiž zpochybnit také.

• 5. 4. 2011 9:35

Natala (neregistrovaný)

Špatně jsem se vyjádřila,dcera koupila druhou polovinu domu od úplně cizí osoby,protože manžel a já jsme kupovali pouze polovinu domu.O katastr se mi vůbec nejedná. Jen o FÚ

• 5. 4. 2011 9:40

RenataH (neregistrovaný)

Pak má FÚ pravdu, vy nejste vlastníkem dceřiny půlky domu, tudíž úroky, přestože jste účastníkem smlouvy, uplatňovat nemůžete.

• 5. 4. 2011 9:42

Natala (neregistrovaný)

Díky za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).