Re: odstupné
Pravděpodobný je takový, jaký je nejvíce podobný pravdě. Vždy se bere průměr, který je vypočítaný z výdělků a odpracovaných hodin v předešlém čtvrtletí, pokud v tomto předešlém čtvrtletí odpracoval aspoň 21 směn. Vy budete platit dovolenou a odstupné ve 2. čtvrtletí 2011, takže průměr by se počítal z výdělků v předešlém čtvrtletí, tzn. 1. čtvrtletí 2011. Ale protože toto čtvrtletí celé promarodil a neodpracoval v něm ani 21 směn, musíte použít průměr pravděpodobný. Tj. takový, jakého by asi dosáhl, kdyby býval v 1. čtvrtletí 2011 pracoval. Jak ho určíte je na Vás.
můžete mi pomoct už se v tom motám dlouho,je pro mě novinka a potřebuji to mít dobře.kdyby tedy pracoval.čili já vůbec nebudu brát to 1.čt 2010 jako pravděpodobný.
příklad: Hrubá mzda 18.200/ 9.000 zákl.mzda+9.200 premie/
v lednu 2011 je 168 hodin.únor 160 hodin,březen 184 hodin=512 hodin za 1.čt 2011
18200*3/512= 106.64 počítám správně????
Pokud je předpoklad, že by v tom 1. čtvrtletí 2011 pobírala každý měsíc 18200 a neměla by k tomu třeba ještě nějaké další odměny, pak je Vaše určení pravděpodobného průměru správné. Pokud by byl hodně dlouho doma (třeba žena, která se vrací po 3 nebo 4 letech), pak je možné určit pravděpodobný tak, že se porovná s nějakým pracovníkem, který koná tutéž práci a dát pravděpodobný průměr takový, jaký průměr má ten pracovník, který koná tutéž práci.
měl každý měsíc stejnou výplatu těch 18.200 akorát když měl dovolenou tak mu to dělalo více.a právě zaměstnanec,kterému to budeme vyplácet si myslí,že to odstupné bude mít z těch měsíců 1-3.2010, kde měl i dovolenou a proto tam má vyšší hrubou mzdu.ale to je špatně že jo.potřebuju mu to přesně vyčíslit at nejdu za blbce:-)čili ten můj výpočet byl dobrý 18200*3/512=106.64
děkuji za ochotu.
Ano, máte to dobře. I kdyby v 1. kvartále 2011 pracoval a čerpal dovolenou a dělala mu výplata víc (možná, to taky není vždy pravidlem, záleží na tom, jak vyjde průměr), stejně se pro výpočet průměru ta náhrada za dovolenou nebere do rozhodných výdělků. Berou se jen Kč za práci (neberou se náhrady jako za dovolenou, lékaře apod.) a podělí se skutečně odpracovanými hodinami. Takže ani tak by mu nevyšlo víc.
Odstupné budete počítat takto: pravděpodobný hodinový průměr x jeho týdenní úvazek x 4,348 (to je průměrný počet týdnů v měsíci) x počet měsíců odstupného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2011 10:41
zaměstnanec končí PP 4.4.2011 od května 2010-3.4.2011 nemocen
odstupné mu budu počítat z průměru za 1. čt 2010?duben 2010 ještě pracoval tak mi jen není jasné ,který průměr budu brát.
budeme mu vyplácet i dovolenou to půjde také z průměru 1.čt nebo z už dubna kdy ještě pracoval.
děkuji