Re: KNIHY JÍZD ! - daňová kontrola
Já jsem dodělávala knihy jízd pro dvě auta za 4 roky zpětně. Udělala jsem si tabulku v excelu podle papírové knihy jízd a vypsala jsem to na počítači, vytiskla a nechala podepsat od řidiče plus razítko firmy. Psala jsem každý měsíc zvlášť, nedělala jsem celé roky souhrnně. FÚ to tak stačilo. Zřejmě pochopili o co jde a my jsme se prací navíc potrestali sami, když si na to vzpomenu, ještě teď se mně dělá zle :) Nikde není uvedeno, že musíte vypisovat evidenci ručně do papíru, takže jsem si to tím počítačem trochu, ale opravdu jen trochu, zjednodušila. Kontrola se zaměřovala hlavně na tankování pohonných hmot, jestli to sedí podle faktur a SPZ a jestli je každé tankování někde napsané, jestli to náhodou neměl někdo do soukromého auta. Na stav kilometrů se nedívali, ale stejně jsem se snažila nedávat tam nesmysly. To, že je od nás Praha 500 km (doopravdy je 250) by asi nevzali. Používáme tankovací karty a pokud bylo na SPZ jedné tankováno do jiného vozidla, tak to nemohli pochopit. Vysvětlovali jsme to tak, že si třeba kartu někdo zapomene a půjčí si od jiného zam-ce, že je to flexibilní. Stejně nepochopili, ale prošlo to.
Náš šéf řekl, že to má doma založené na půdě, že na všechny papíry nemá v kanceláři místo a že to musí najít, tak mu prodloužili lhůtu na doložení. Můžete třeba říct něco podobného, získáte tím čas, ale o to dýl se kontrola potáhne. Nám se to tak natáhlo aspoň o půl roku, protože věčně nebyl čas dohledávat a dopisovat, dělali jsme to za plného chodu firmy.
Já jsem se jako pomocnice nenabídla, řekla jsem tehdy, že je prostě nemožné to dodělat, a šéf další den řekl, že ví, že to není moje práce a že mně za to dá něco k výplatě. Dostala jsem tehdy myslím 5000 :) Ale zopakovat bych si to už nechtěla. Vedení za čas pořídilo do každého auta elektronickou knihu jízd, takže to teď tiskneme z evidence z počítače, zapisuje se to tam samo podle navigace, ale stojí to pěkné peníze.
No taky to skusím uhrát na to, že to je někde založené, že nemáme místo a atd...snad to bude stačit :) Ještě bych se chtěla zeptat jestli jste na do te knihy jízd dopisovali i hodiny u těch jednotlivych jízd v kolik začala a v kolik skončila, známá mi říkala ať to tam nepíšu, že to není až tak třeba?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2011 11:15
Moc prosím o jakékoli poznatky ke knihám jízd, které po Vás chtěla daňová kontrola. Máme zahájenou daňovou kontrolu na daň z příjmu za roku 2008 a 2009. A somozřejmně jak je u většiny podnikatelů zvykem, knihy jízd si nevou, tak je nutno je dodělávat zpětně! Je to asi za 6 aut takže je to docela pracné :( Pokud máte nějaké zkušenosti nebo něco k tomu co by nám mohlo pomoct, prosím dejte vědět. Díííkyyy moooccc E