Re: Úvěr na auto zaúčtování ?
Na účty nákladů a výnosů by se nemělo účtovat na základě bankovního výpisu (pokud se tedy nejedná o úrok, poplatky za kartu, poplatky za položky, výpis atd.). Osobně jsem pro to dělat si předpis v interních dokladech, kdy k datu podle splátkového kalendáře zaúčtuji např. 461AE,479AE/325AE, 562AE/325AE a 548AE/325AE a platbu v bankovním výpisu zaúčtuji 325AE/221AE.
Pozor na účet 461 - zde se účtuje o úvěrech poskytnutých bankou, různé leasingoviky, či jiné společnosti než banky účtujte na 479. Samozřejmě v případě, že se jedná o úvěr dlouhodobý.
Re: Úvěr na auto zaúčtování ?
Dobry vecer,
prosím o radu, v roce 2010 jsme čerpali úvěr od CSOB leasing, a.s. a mam vykazane na uctu 461.... ? mám to v letošním roce nějak převést na 479 nebo jak mám prosím vyřešit ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2011 13:04
Úvěr máme zaúčtován na účtě 461. K úhradě splátky je přičten úrok ( účet 562) a pojištění (účet 548).
Při výpisu z banky rovnou rozúčtováváme na účty 461/562/548. Nejsem si , ale jistá jestli je tento postup správný a nemělo by se zaúčtovat jako závazek 379 a pak inter. dokladem rozúčtovat na účty k datu dle splátkové kalendáře.
Děkuji za každý názor