Re: Nájemné - DPH
My účtujeme nájmy fyzickým osobám-nepodnikatelům, neplátcům. Nájem bez DPH dávám na 602. Vybíráme zálohy na vodu a na elektřinu, ty účtuji na 324 a 343, po vyúčtování na 502, protože je vše psané na firmu. DPH si z faktur uplatňujeme, ze záloh odvádíme, z případných vyúčtovaných doplatků taky. Koeficient nepoužíváme, to jen v případě, že bychom si uplatňovali DPH např. z nějakých oprav bytů, z faktur za telefon ohledně pronájmů atd. Nájmy uvedete v řádku 50. Tento postup mi řekli při kontrole na FÚ.
Takže jestli jsem tomu dobře porozuměla...když my považujeme že výše nájmu je vč. elektřiny a vody.(Nic víc zaměstnancům nebudeme doúčtovávat), tak u faktury za vodu a elektřinu mohu DPH normálně uplatnit?Nění to v případě, že jim už nic neúčtujeme (jako vy zálohou), jinak? Nějak mi v tom dělá zmatek to, že mi zaměstnancům neučtujeme navíc už nic - jen ten nájem.
Myslím si, že pokud jim tedy nebudete nic doúčtovávat a nebudete brát zálohy, tak si z faktury za energie DPH uplatnit nemůžete. Raději ale počkejte na další názor, přece jen máme každá jiný případ.
No ale ještě - když si to teď zpětně čtu - tak píšete, že budete dávat do výnosů nájem včetně elektřiny a vody. To si myslím, že je stejné, jako byste brali zálohu. Pokud jim budete účtovat v nájmu vodu a elektřinu, tak z toho DPH odvést musíte. Já jsem taky účtovala souhrnem - 5500 za nájem včetně vody (to byla ta pětistovka) a FÚ mi to vyhodil a doměřili nám to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2011 13:12
Dobrý den, potřebovala bych potvrdit nebo vyvrátit správnost mého uvažování. Zaměstnancům budeme účtovat nájemné za ubytování.(živnostenské oprávnění máme). Nájemné bude bez DPH (nejsou plátci)- účet 602. Došlá faktura za elekřinu 518, ale DPH z ceny, kterou spotřebujou tyto byty neuplatním, tzn. zvýším o DPH účet 518? Na jakém řádku v přiznání DPH musím uvést nájemné a kde neuplatněné DPH z elektřiny. A jak s krátícím koeficientem? Moc prosím za radu - spěchá. Předem děkuji