Re: výživné - srážka ze mzdy
Co je "dohoda se zaměstnancem" a jak si ji představujete? Zamci nesmíte srazit ze mzdy nic, na co nemáte podklady. V tomto případě má soudní exekuce na cokoliv přednost před výživným. A i kdyby vás prosil, vy musíte srážet podle zákona.
Možná mě ještě někdo poopraví.
Poopravím nejdříve svůj dřívější názor - již si nemyslím, že stačí předložit zam-teli prvotní soudní rozhodnutí o určení výživného a od toho okamžiku přeskočí výživné ve 2.třetině a srážce bez omezení všechny ostatní pohledávky.
Aby výživné přeskočilo částečně (viz předchozí věta) dříve nařízené exekuce, je třeba předložit zam-teli písemnou dohodu o srážkách ze mzdy uzavřenou mezi zam-cem a jeho exmanželem/kou. Podklad pro toto tvrzení najdete v §551 OZ.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h1.aspx
>>>Dobrý den,
>>>prosím o diskuzi,
>>>1. mám tu zaměstnance, který je rozvedený, platí
>>>výživné, ale nesrážím mu ho (nemám to soudně). Abych
>>>mu ho
>>>srážela a chovalo se to tak, že výživné budu pokrývat
>>>z 2.třetiny a z 1.třetiny (pokud bude volná) minima,
>>>musím mít na to soudní příkaz nebo stačí dohoda se
>>>zaměstnanem?
>>>
>>>2. v případě, že postačí dohoda se zaměstnancem a mám
>>>tu exekuci na jeho plat, budu pokrývat výživné pouze
>>>z
>>>2.třetiny a až splatím exekuci, pak budu vyplácet
>>>dlužné výživné z 1.třetiny?
>>>
>>>Děkuji moc
>>>Soňa
>>Co je "dohoda se zaměstnancem" a jak si ji
>>představujete? Zamci nesmíte srazit ze mzdy nic, na co
>>nemáte
>>podklady. V tomto případě má soudní exekuce na
>>cokoliv
>>přednost před výživným. A i kdyby vás prosil, vy
>>musíte
>>srážet podle zákona.
>>Možná mě ještě někdo poopraví.
>
>Poopravím nejdříve svůj dřívější názor - již si
>nemyslím, že stačí předložit zam-teli prvotní soudní
>rozhodnutí o určení výživného a od toho okamžiku přeskočí
>výživné ve 2.třetině a srážce bez omezení všechny ostatní
>pohledávky.
>Aby výživné přeskočilo částečně (viz předchozí věta)
>dříve nařízené exekuce, je třeba předložit zam-teli
>písemnou dohodu o srážkách ze mzdy uzavřenou mezi zam-cem
>a jeho exmanželem/kou. Podklad pro toto tvrzení
>najdete v §551
>OZ.
>http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h1.aspx
Děkuji za radu, je to shrnu, tedy když budu mít dohodu o srážce ze mzdy mezi zaměstnancem a exmanželkou, má výživné přednost především a v plné výši? tedy tím je jasná 2.třetina určená pro výživné a 1.třetina půjde také na výživné a zbytek na exekuci. Zbytek mzdy půjde pak už na exekuci?
Pořád nevím, zda 1.třetina musí jít celá na exekuci nebo na výživné, když 2.třetina mi to výživné nepokryje.
je to docela složité, děkuji za trpělivost
Jak "přednost před vším a v plné výši"? "Viz předchozí věta" to snad řekla srozumitelně - na dříve nařízenou exekuci 1.třetina, na výživné druhá třetina a srážka bez omezení. 3.třetina a nezabavitelná částka patří dlužníkovi a touto částkou nechť si platí své další dluhy/doplatky o své vůli.
Zažila jste dohody o srážkách uzavřené mezi zam-cem a např. Cofidisem nebo jinou úvěrovou spol. uzavřené před 1.1.2007?
Uplatní se stejný postup - na vaši výzvu vám exmanželka sdělí po doplacení exekuce aktuální dluh a s ním poté pracujte. Domnívám se, že v té době bude dluh nulový, pokud dlužník nechce do tepláků.
Prosím ještě - jak postupovat v situaci, kdy zaměstnanec přeloží rozsudek o ukončení výživného, ze kterého je zřejmé, že se účastníci vzdali odvolání, takže po zákonné lhůtě bude pravomocný. Zaměstnavateli ale zatím rozsudek doručen nebyl, u nás to bylo až po 3 měsících. Já jsem zatím částku výživného deponovala a po obdržení rozsudku od soudu vrátila zaměstnanci. Byl takový postup správný? Nevím, jak by dostával zpět výživné, které už matce nenáleželo, ale zaměstnavatel jen neměl ten správný doklad.
Vzdání se odvolání znamená, že rozsudek je pravomocný (žádná plus zákonná lhůta) a úplně postačí, když vám takový rozsudek opatřený razítkem právní moci (protože se doručuje i odpůrci) doručí navrhovatel. Kdyby vám ho doručil odpůrce, tak by se snad daly přimhouřit oči i bez razítka právní moci.
Postup z vaší strany vidím v pohodě, 3 měsíce se mi zdají ze strany veř. správy dost dlouhé, nicméně ze zákona stále v limitu.
trošku mimo - jaká je zákonná lhůta pro doručení nabytí právní moci ? Již 7 měsíců čekám od soudu na nabytí PM a přes několikeré urgence stále nepřichází.Přestože PM už nabyla (jde o zdrav.poj.), částka je stržena a deponována. A soudní úředníci slibují...
Správci daně vymáhající prostřednictvím vlastních pracovníků měli bič v §34c ZSDP, nyní ho mají v §38 DŘ, který rozvíjí §7 odst.1 DŘ a dále metodickým pokynem nadřízeného orgánu jsou stanoveny konkrétní maximální lhůty pro jednotlivé úkony (nejen pro vydávání rozhodnutí, ale i pro váš problém). 3 měsíce jsou limitem ze zákona.
Ve vašem případě bych poradil neurgovat, ale mrknout do zákona 6/2002 Sb. a využít §174a - maximálně do 30 dnů máte problém vyřešen. Podání může učinit nejen zam-ec, ale i vy. Vyrozumění o právní moci není rozhodnutím, to ale neznamená, že průtahy v jeho nedoručení nelze způsobit škodu. V případě, že stát (nejen) průtahy v řízení někomu způsobí škodu, potom na všechny složky státu je bič v zákoně 82/1998 Sb.
První odstavec je pro ty mzdové účetní, který mají problém s orgánem státní správy (vzhledem k dotazu je tedy přebytečný), druhý se týká soudů/exekutorů, ale to snad je z textu zřejmé. Konkrétní lhůtu pro právní moc od soudu nedohledám, ale jednání bez zbytečných průtahů je obecná zásada řízení a s §174a z.č.6/2002 Sb. jednoznačně uspějete.
Ano, přesně toto jsem měl na mysli.
Aby zam-ec se žalobou uspěl, měl by soudu doložit, že se bezúspěšně dožadoval svých práv (v tomto případě §174a z.č.6/2002 Sb., ale na žádný § neodkazující urgující dopis či vyjádření do protokolu by také mohlo stačit).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2011 13:59
Dobrý den,
prosím o diskuzi,
1. mám tu zaměstnance, který je rozvedený, platí výživné, ale nesrážím mu ho (nemám to soudně). Abych mu ho srážela a chovalo se to tak, že výživné budu pokrývat z 2.třetiny a z 1.třetiny (pokud bude volná) minima, musím mít na to soudní příkaz nebo stačí dohoda se zaměstnanem?
2. v případě, že postačí dohoda se zaměstnancem a mám tu exekuci na jeho plat, budu pokrývat výživné pouze z 2.třetiny a až splatím exekuci, pak budu vyplácet dlužné výživné z 1.třetiny?
Děkuji moc
Soňa