Re: Pro w.e.n.d.y Odpis účtuji pouze 551
Dobrý den, možná jsme si trochu nerozuměli :-)) Účet 551 je vždycky jen ÚČETNÍ, to znamená účtují se na něm jen účetní odpisy a Ty byste přerušovat neměl, budou v HV a sníží ho, ale jen účetně. Pro stanovení základu daně v daňovém přiznání se vyloučí a daňově ve ztrátě nebudete.
Daňové odpisy uvádíte pouze do daňového přiznání (tabulka B) a na řádky 50 nebo 150 v DP uvádíte rozdíl mezi jimi a účetními odpisy. Pokud nechcete daňově uplatnit nic, pak tabulka B zůstane nevyplněna a na řádek 50 uvedete celou částku účetních odpisů. (rozdíl o který odpisy uplatněné v účetnictví převyšují odpisy podle §26-33, tedy daňové). Kdyžtak napište,kontakt na www.vaclavahavlatova.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2011 11:19
Wendy prosím ještě ohledně těch účetních a daňových odpisů:
Děkuji moc, jen mi trochu vrtá hlavou jedna věc...když účet 551 je daňový, tak když to na tento účet zaúčtuji, tak se mi automaticky sníží HV, tudíž jsem ty odpisy nepřerušil, víte jak to myslim?
Právě moc nerozumim tomu rozdílu, když budu odpisovat tento rok jen účetně na účtě 551 tak se mi ten HV sníží a daňově jsem je odepsal....
Děkuji moc
Micael