Re: DPH po novelizaci
dobrá, ale proč novela říká že vypouští definici vrubopisů a dobropisů a nahrazuje to definicí oprvaný doklad...pravda, je že nikde v zákoně není psáno přikázáno název dokladu přímo.., ale teda nezapomente aby tam byly uvedeny všechny náležitosti:
Opravný daňový doklad musí obsahovat náležitosti původního daňového dokladu podle
§ 45 zákona o DPH, tj. základní údaje o dodavateli, o příjemci, evidenční číslo
původního daňového dokladu
Má. Podívejte se do zákona o dani z přidané hodnoty. Nikde tam nenajdete, že platný daňový doklad nebo opravný daňový doklad musí být nazván "Daňový doklad" nebo "Opravný daňový doklad". Jsou tam pouze náležitosti daňového dokladu. Pokud je doklad, který jste obdrželi, splňuje, jde o platný daňový doklad nebo opravný daňový doklad i když tak není nazván.
Jen na okraj: nikde tam také nenajdete požadavek na podpis a razítko výstavce. Přesto ho stále ještě mnoho lidí požaduje.
souhlasim s tim, ze je jedno jak se doklad jmenuje. Napisu neco co je vam jiste blizsi. ;o) Proc si narokujete na zaklade dokladu co se jmenuje Faktura? ;o) Podivejte se do zakona. Nikde tam slovo faktura nenajdete a take vam to jiste nevadi. Vsude se vzdy pise jen o radnem, zjednodusenem danovem dokladu, vrubopisu, opravnem danovem dokladu, ... faktura take nikde.
Nasadim vam jeste jednoho brouka. Podle novely zakona o dph mate dph vracet jiz v momente, kdyz ho predate dodavateli. ;o) Je to tam pry z duvodu, ze dodavatel bude laxni a dobropis vam vystavi po mesici ci treba vubec.
Takze pekne se podivat za kolik jste to nakopila a udelat interni doklad kterym dph rovnou vratite. Dobropis pak uz jen zapoctete s vasim internim dokladem.
Jsem zvedavej, kdo toto bude delat. ;o)
Uprimne jsem rad, ze nic takoveho nemam. Osobne bych asi stale cekal na doruceni dobropisu a sam od sebe neodvadel. Zvazoval bych to nekde, kde je to velka casta a tudiz kdyby fu opravdu chtel vracet rovnou bez obdrzeni dobropisu a ja to neudelal tak by mi treba hrozilo velke penale.
Pokud dph platite, nejsete ve ztrate tak bych stale celak az dostanu dobropis, protoze kdo se k vam pujde divat na dph.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2011 13:54
Dodavatel mi doručil 4.4. DOBROPIS k reklamaci z 1.4.2011. Chtěla jsem po něm ať opraví název na Opravný daňový doklad a on na to, že to není nutné, že i dobropis můýe být. Má pravdu????