Re: Preventivní prohlídka- povinnost?
Na preventivce jste zřejmě nebyla proto, že na některé vykonávané činnosti se chodí do věku 50 let, co 5 let. Pokud se nepodrobíte preventivce, neměla by jste danou práci vykonávat. Ale nebojte se, krev se většinou bere jenom u řidičů, lakýrníků, v potravinářství .......
Pokud nepracujete na rizikovém pracovišti, tak se dohodnete s lékařem, že vám nebude krev odebírat. Taky máme takové zaměstnance a s lékařem se dohodli.
Pokud máte závodního lékaře, musíte k závodnímu lékaři. Závodní lékař je seznámen s prostředím ve kterém zaměstnanci pracují a je seznámen s výkonem dané činnosti, jaké specifika zaměstnavatel na danou činnost požaduje.
No to je právě to, závodní lékař po mě žádný výpis z karty nechce,to se mi zdá právě divné. A mohu se zeptat kde je napsána a kde najdu specifikace kdo co musí při preventivní prohlídce postoupit podle druhu zaměstnání? Pracuji na rizikovém pracovisšti,ale jak říkam nikdy jmse na prohlídku k lékaři nemuseli.
Nám teda při prohlídce krev rozhodně neberou :) stačí ranní moč a když ani ta není, tak se mávne rukou... jednou mě závodní lékař prohlížel tak, že jsem seděla v čekárně a on na mě z ordinace volal jestli mě něco trápí nebo je všechno v pořádku .-)
Já tedy zažila preventivní prohlídku u závodního lékaře tak, že kartu po mě nikdo nechtěl, doktorka mi jenom změřila tlak, vysolila jsem 450,- Kč a šla domů. Jinak na těch 450,- Kč jsem dostala krásný doklad, ale vedoucí mi řekla, že na nějaké proplacení nemám nárok.
Ano, takhle to ve skutečnosti funguje - jako dobrý zdroj příjmů od závodného lékaře. Nicméně pokud Vám tuto prohlídku firma nařídí, pak ji musí také zaplatit.
Mně ale není jasné, na základě čeho firma nutí chodit na preventivní prohlídky zaměstnance, kteří nepracují v riziku - viz např. účetní. Par. 102 hovoří o eliminaci rizik, par. 248 je úplně mimo. Zatím jsem legislativní podklad pro toto nenašel - takže nikam nepůjdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2011 11:30
Dobrý den, chci se zeptat jestli jsem povinna postoupit lékařskou prohlídku závodním lékařem, nebo mohu odmítnout? V zaměstnání jsem již 5 let a nikdy zaměstnavatel žádnou prohlídku nechtěl a neposílal na žádnou, až nyní. Jde o to že před braním krve omdlím, není mi možné vzít krev, proto bych prohlídku ráda odmítla a chci se informovat jestli je to možné a jaké sankce mi mohou být případně dle zákona uloženy. A jestli má zaměstnavatel povinnost mě tam poslat a jestli tam prostě musím. Děkuji